| De Bergensesteenweg, gezien vanop de Kuregembrug

Begin Bergensesteenweg wordt aangepakt: minder parkeerplaatsen, meer fietsruimte

KVDP
© BRUZZ
17/01/2023

De werken aan de Bergensesteenweg tussen de Albert I-plein en de Kuregembrug kunnen ten vroegste deze zomer van start gaan. Van dat deel van de steenweg wil het Gewest een eenrichtingsstraat maken. Daardoor komt er plaats vrij voor een tweerichtingsfietspad.

Het Brussels Gewest heeft grootse plannen voor de Bergensesteenweg die de Anderlechtse wijk Kuregem doorkruist. Het deel tussen het Albert I-plein en de Anderlechtsepoort moet op middellange termijn aan bod komen, maar in het westen van Kuregem moet er dit jaar nog op de Bergensesteenweg gewerkt worden. Het Gewest diende in augustus vorig jaar een vergunningsaanvraag in voor de heraanleg tussen de Albert I-plein en de Kuregembrug. Het openbaar onderzoek daarover liep eind november af.

"In het beste geval kunnen de werken in de zomer van 2023 beginnen," antwoordde staatssecretaris Barbara Trachte (Ecolo, tijdelijk bevoegd voor Mobiliteit) vorige week in de commissie Mobiliteit op een vraag van Anderlechtenaar Gaëtan Van Goidsenhoven (MR). Hij maakt zich zorgen over de heraanleg en vreest voor een gebrek aan draagvlak onder Kuregemnaren.

Eenrichtingsverkeer

Vanaf het kruispunt met de Oudstationstraat zullen auto's op de Bergensesteenweg alleen nog in de richting van het Albert I-plein mogen rijden. Door er een rijstrook te schrappen komt er plaats vrij voor een afgescheiden tweerichtingsfietspad. Eenmaal aan het Albert I-plein zullen auto's alleen nog op het noordelijke deel van het plein mogen rijden. Door het zuidelijke deel van dat plein verkeersvrij te maken wil het Gewest de omgeving aangenamer maken voor buurtbewoners. Daarvoor zullen in totaal 25 parkeerplaatsen verdwijnen.

Autobestuurders die van het centrum van Kuregem komen en richting het kanaal willen rijden, zullen dat traject dus niet meer via de Bergensesteenweg kunnen afleggen. Zij worden omgeleid via de Hoofdrioolstraat, de Nijverheidskaai en de Oudstationsstraat. In de Nijverheidskaai komt er ter hoogte van de spoorbrug nog een knip, waardoor het deel tot de Vanderveldesquare verkeersvrij wordt gemaakt. Ook een deel van de Vaartdijk moet verkeersvrij worden. De Emile Vanderveldesquare zelf wordt uitgebreid en heringericht. Tenslotte zal de rotonde die er aan de Kuregembrug gekomen is na een dodelijk ongeval met een fietser behouden blijven na de heraanleg.

'Gebrek aan dialoog'

In de loop van 2021 en 2022 hebben Gewest en gemeente drie participatiemomenten georganiseerd. Via huis-aan-huisfolders werden buurtbewoners vervolgens uitgenodigd om naar een informatievergadering te komen. "Ik kan alleen maar vaststellen dat er opnieuw een gebrek aan participatie was," zei Van Goidsenhoven tijdens de commissie. "Het is hetzelfde gebrek aan dialoog met de bevolking dat voor zoveel woede over Good Move heeft gezorgd."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni