BePark en Gewest gaan samenwerken: '150 beveiligde fietsparkings binnen drie jaar'

© Belga
13/11/2023
Updated: 13/11/2023 15.31u

Parkingbeheerder BePark en de fietsafdeling van parking.brussels Cycloparking hebben een publiek-private samenwerkingsovereenkomst ondertekend waarmee binnen drie jaar 150 nieuwe beveiligde fietsparkings geïnstalleerd moeten worden in Brussel, goed voor meer dan 2.500 fietsparkeerplaatsen. Dat hebben de organisaties maandag bekendgemaakt.

De beveiligde fietsparkings onderscheiden zich van de gekende Brusselse fietsboxen doordat ze zich in parkeergarages in beheer van BePark bevinden. De organisaties willen één nieuwe fietsparking per week installeren. De maatregel komt bovenop oudere initiatieven zoals de fietsboxen, gedeelde privégarages en gemeentelijke fietsparkeerplaatsen.

Het initiatief kadert binnen het 'Fietsmasterplan' van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en de beheersovereenkomst van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dat voorschrijft dat er 21.250 nieuwe fietsparkeerplaatsen moeten komen om te voldoen aan de gestegen vraag. Op dit moment wachten 11.000 Brusselse fietsers op een parkeerplaats.

Jaarabonnement voor 15 euro

De parkeerplaatsen zullen enkel toegankelijk zijn met een abonnement aan jaartarief van 15 euro voor klassieke fietsen en 30 euro voor bakfietsen. Het abonnement wordt beheerd door Cycloparking van parking.brussels en mede ondersteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Via een smartphone-applicatie kan men de fietsparkeerplaats openen en sluiten.

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen): "In Brussel zouden veel mensen graag fietsen, maar doen ze het niet omdat ze geen veilige plek hebben om hun fiets in te stallen of omdat ze bang zijn dat de fiets gestolen wordt."

"Met deze overeenkomst tussen BePark en Cycloparking zullen er komende drie jaar zo'n 2.500 nieuwe beveiligde fietsparkeerplaatsen beschikbaar worden aan 15 euro per jaar, een kleine Vélorutie!", stelt de minister.

Ook Julien Vandeleene, de ceo van BePark is "erg enthousiast over dit project." "Het past perfect in de parkeervisie in huidige tijden. Met als hoofddoel de openbare ruimte vrij te maken en tegemoet te komen aan verschillende parkeerbehoeften."

De algemeen directeur van parking.brussels Eric Dubois verwelkomt de ontwikkeling van meer beveiligde fietsenstallingen. "Cycloparking, de fietsafdeling van parking.brussels, zal de middelen voorzien om de ambitieuze doelstellingen van het Gewest op dit gebied te verwezenlijken."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni