'Beschamend weinig fietsstallingen voor Metro Noord'

Metrohale Colignon zou maar vijftien plaatsen krijgen, metro Riga zelfs nul.
Updated: 31-01-2018 - 12:04

Brussels parlementslid Paul Delva (CD&V) klaagt aan dat in de plannen voor de Metro Noord een "beschamend aantal fietsstallingen" gepland zijn. Bij de uitbreiding van de metro richting Schaarbeek, met onder meer 7 nieuwe stations, zijn in totaal slechts 178 plaatsen voor fietsen en 135 Villo! -standplaatsen voorzien. Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) merkte het probleem ook op en gaat de zaak aankaarten bij bouwheer Beliris.

Het aantal fietsplaatsen verschilt erg van station tot station. Zo krijgen de nieuwe metrostations Liedts en Verboekhoven respectievelijk 48 en 50 plaatsen, terwijl Colignon het met 15 plaatsen en Riga zelfs met 0 plaatsen moet stellen. Linde (30) en Liedts (25) zijn dan weer het best bedeeld met Villo! -standplaatsen. Ook hier valt Riga volledig uit de boot.

De aantallen staan in schril contrast met de geplande fietsparkings in de metrostations Beurs en De Brouckère. Na renovatie zullen deze metrostations respectievelijk plaats bieden aan 800 en 480 fietsen, merkt Delva op.

'Beschamend'

Minister Smet werd maandag in de commissie-Infrastructuur van het Brussels Parlement aan de tand gevoeld over de plannen voor Metro Noord die Beliris een week eerder kwam toelichten.

"Een van onze grote ambities is om meer Brusselaars op de fiets te krijgen. Hun aantal neemt al enige tijd toe en zij verdienen dan ook investeringen in voldoende en veilige fietsparkings. Daarnaast zetten we ook sterk in op intermodaliteit. Het is dan ook onbegrijpelijk dat bij de bouw van de nieuwe metrostations een beschamend aantal fietsenstallingen voorzien wordt", merkte Paul Delva op in de commissie.

Bevoegd minister Smet merkte het tekort aan fietsenstallingen ook op in de plannen, zei hij in de commissie. Hij zei dat hij het probleem al had aangekaart bij Beliris. "Ik ben blij dat minister Smet oor had naar mijn bezorgdheden", reageert Delva.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?