De Lille vreest dat metro Noord pas in 2030 klaar zal zijn

© Belga
23/01/2018
metro deuren open

| Bruno De Lille (Groen) vreest dat de metro's op de nieuwe lijn 3 pas tegen 2030 zullen kunnen rijden.

Brusselse Groen-fractieleider Bruno De Lille vreest dat de uitbreiding van de metro richting Schaarbeek en Evere, ook niet in 2028 klaar kan zijn. Dat leidt hij af uit de hoorzitting maandag in de commissie Infrastructuur van het Brussels Parlement.

Groen wijst de regering met de vinger voor het uitstel. "Omdat de Brusselse regering de vergunningsdossiers te traag behandelde, er maar niet in slaagt om snel een beslissing te nemen rond de bescherming van de Riga-square en de contacten met de federale regering niet optimaal zijn, loopt het dossier vertraging op," zegt Bruno De Lille.

"Uit de hoorzitting leiden we af dat 2028 nauwelijks nog haalbaar is en dat is een ramp voor de Brusselaars die nu elke dag lijden onder mobiliteits- en luchtvervuilingsproblemen." De Lille wijst erop dat de Brusselse regering er maar niet in slaagt een beslissing te nemen over de klassering van de Riga-square - waardoor een deel van de vergunning voor de metro niet kan gegeven worden - en dat voor het bekomen van de andere vergunningen tot drie jaar nodig is in plaats van de voorziene twee jaar. Hij vreest dat de bewoners van het Noorden van Brussel niet voor 2030 van de metro zullen kunnen gebruiken maken.

"Onze regering blijft echter doen alsof de werken zelfs nog in 2025 kunnen afgewerkt zijn. Men neemt zijn dromen voor werkelijkheid, maar bedriegt op die manier de Brusselaars. Wie realistisch is, weet na vandaag dat het dus nog twaalf jaar zal duren voor we de metro naar Schaarbeek kunnen nemen. Het wordt tijd dat onze ministers met de voeten op de grond komen en intussen ook op korte termijn oplossingen voorzien voor de Brusselse mobiliteitsknoop", besluit de Groen-fractieleider.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni