Metro Noord uitgesteld tot 2028

© Beliris

De deadline om metrolijn Noord gebruiksklaar te krijgen, is verschoven van 2025 naar 2028. “We hebben de uitvoeringstermijnen opnieuw ingeschat en dit lijkt ons realistischer”, klinkt het bij bouwheer Beliris, die ook het Brussels Gewest met de vinger wijst.

Een volwaardige metrolijn die van het Noordstation via Schaarbeek tot in Evere loopt. Dat is metrolijn Noord. De lijn moest tegen 2025 operationeel zijn, maar die datum is nu met drie jaar opgeschoven, weet La Libre Belgique.

Volgens bouwheer Beliris is die vertraging te wijten aan drie factoren. “Er zijn veranderingen in het voorontwerp”, zegt woordvoerster Marianne Hiernaux aan BRUZZ. “Daarnaast hebben we ook de uitvoeringstermijnen gepreciseerd. Die termijnen waren te positief ingeschat door het studiebureau Brussel Metro Noord. De nieuwe streefdatum, 2028, lijkt ons realistischer”, zegt Hiernaux, die er nog aan toevoegt dat zoiets niet ongewoon is bij zo’n groot project.

De derde reden is volgens Hiernaux te zoeken bij het Brussels Gewest. “Beliris heeft al in januari 2017 het Gewest om goedkeuring gevraagd van een nota over de toekomstige bouwaanvragen. Die goedkeuring hebben we recent pas gekregen”, aldus Hiernaux.

De twijfel of er aan het toekomstige metrostation Verboeckhoven ook een treinstation komt, zorgt dan weer niet voor vertraging, weet Hiernaux. “We bestuderen de situatie met en zonder treinstation”, zegt ze. “Dat heeft geen impact op de planning.”

Verzet aan Riga
De weerstand van buurtbewoners tegen het ontwerp van het geplande metrostation op de François Rigasquare betekent mogelijk wel extra vertraging. “Daarom dat wij naar die buurtbewoners luisteren”, zegt ze. Eerdere berichten als zou er enkel inspraak zijn over de kleur van de banken, spreekt ze daarmee tegen.

“Het tracé ligt inderdaad vast. Maar er is heel veel openheid over de herinrichting van de openbare ruimte, gaande van soorten vegetatie over de verlichting tot de herinrichting van het verkeer.”

In elk geval moet een stuk van het Gewestelijk Bestemmingsplan worden aangepast. Nu is de Rigaquare ingekleurd als een groene zone. Dat moet veranderen naar 'structurerende zone', waar ook autowegen toe behoren. Buurtbewoners hebben twee maand de tijd om via een openbaar onderzoek te reageren.

Minister Smet liet aan BRUZZ inmiddels weten de vertraging "onaanvaardbaar" te vinden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?