Smet: ‘Vertraging metro Noord is onaanvaardbaar’

© Jef Van de Veire BRUZZ

Minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) is bijzonder misnoegd en verbaasd over de communicatie van bouwheer Beliris, dat de deadline voor de ingebruikname van de toekomstige metrolijn Noord van 2025 naar 2028 schuift. “Dat is veel te laat. De regering heeft Beliris al gevraagd zijn huiswerk opnieuw te maken. We hopen dat dit spel niet politiek gespeeld wordt, want het gaat hier over de toekomst van de stad”, klinkt het.

Dat het federale Brusselfonds Beliris het “realistischer” acht dat de metrolijn Noord niet in 2025, maar pas drie jaar later het licht zal zien, kan er bij minister Pascal Smet (SP.A) niet in.

“Beliris heeft ons in juni al te kennen gegeven dat het project vertraging zou oplopen, maar dat is volstrekt onaanvaardbaar. Binnen de regering is er al eensgezind beslist dat Beliris zijn huiswerk opnieuw moet maken en terug naar de tekentafel moet. De timing moet zo dicht mogelijk bij de initiële deadline van 2025 liggen."

Concreet verwacht de regering tegen oktober een rapport van Beliris waarin uitgelegd wordt waarom het project zo'n vertraging zou oplopen en wat er kan gedaan worden om die vertraging in te perken. "Daarom is het ook zo verbazingwekkend dat Beliris nu besluit om op eigen houtje te gaan communiceren."

'Niet eerste project met Beliris dat vertraging oploopt'
Het is niet de eerste keer dat belangrijke werken met Beliris als bouwheer vertraging oplopen, voegt het kabinet-Smet toe. “De voetgangersbruggen over het kanaal en de voetgangerszone zijn daar maar twee voorbeelden van.”

Eerder gaf ook partijgenote Ans Persoons in een interview met BRUZZ al te kennen dat federaal minister Didier Reynders (MR), bevoegd voor Beliris, grote projecten opzettelijk zou dwarsbomen.

“We hopen dat dit spelletje niet politiek gespeeld wordt”, zegt het kabinet-Smet daarover. “Het gaat hier over de toekomst van de stad. De metro is een van de grootste, zoniet het grootste project voor de komende jaren. Het zou bijzonder bitter zijn voor de Brusselaars dat dat dossier gedwarsboomd wordt uit politieke overwegingen. Maar we willen geen polemiek opstarten, wél nagaan hoe we zo'n vertraging kunnen vermijden.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook