Burgercollectief aan Helmet verzet zich tegen geplande metro-ingang

© Beliris

De inwoners van de François Rigasquare in Schaarbeek zijn met een burgercollectief gestart omdat ze ongerust zijn over het geplande metrostation aan het plein. Voor de grote ingang zouden veel bomen op het groene plein moeten sneuvelen. De buurt vreest haar groene long te verliezen.

Zeven nieuwe stations staan gepland op de verlengde metrolijn 3, en Riga is er een van.

Buurtbewoners bleken op de eerste infovergadering van bouwheer Beliris in januari al niet te spreken over de bouwplannen. De wijk heeft relatief weinig openbaar vervoer en verwelkomt dus de metrohalte, maar de buurtbewoners betreuren dat er prachtige gezonde bomen zullen moeten sneuvelen voor een monumentale metro-ingang. Die bomen waren de afgelopen weken ook op hun allerprachtigst, getooid met duizenden roze bloesems.

“Deze laan is de groene long van de buurt”, zegt bewoonster Fabienne Libert aan de RTBF. “Ze zeggen wel dat ze nieuwe bomen gaan planten, maar de laag aarde boven het metrostation zal zeker geen bomen van de huidige grootte toestaan.”

'Helmetro Riga'
Meewarige buurtbewoners hebben daarom een collectief opgericht, dat 'Helmetro Riga' is gedoopt. Ze vragen dat de autoriteiten nadenken over de maat en de esthetiek van het toekomstige metrostation Riga, voor de kerk en vlak bij de Helmetsesteenweg.  

“Als je de simulatiebeelden bekijkt, zie je de grootte van het geplande station pas echt”, zegt Libert. “Dit doet denken aan het station van Luik. We zijn bang dat dit het evenwicht van de wijk gaat verstoren.”

De wijkbewoners kunnen rekenen op de steun van de gemeente Schaarbeek. De schepen van Mobiliteit heeft de kwestie naar eigen zeggen al meer dan een jaar geleden aangekaart bij Beliris. “Het geplande station verminkt de groene ruimte en de bomen, die een echte erfgoedwaarde hebben”, zegt schepen Denis Grimberghs (CDH). “Wij vragen dat er een heroverweging komt van de bestaande technische oplossingen, zodat de impact op het plein zo klein mogelijk blijft."

Eenmaal Beliris de bouwvergunning heeft aangevraagd – wat tot nu toe nog niet het geval is – zal de gemeente bij het incidentenrapport al haar bezwaren overmaken. De gemeente Schaarbeek heeft overigens ook kritiek op het voorgestelde circulatieplan rond het metrostation. Ze wil dat voertuigen van de Helmetsesteenweg tot dichter bij het station kunnen komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?