Brandweer ziekenwagen 112 ambulance hulpverlener kleine ring ongeval ongeluk 2

| Verkeersongeluk op de Brusselse Kleine Ring (archiefbeeld).

Bijna 100 verkeersongevallen minder in eerste drie maanden

TDN
© BRUZZ
04/06/2018

In januari, februari en maart van dit jaar werden door de federale en lokale politie in het hele Gewest bijna honderd verkeersongevallen minder geregistreerd dan in dezelfde periode in 2017. Wel opvallend: het aantal accidenten met bromfietsen en vrachtwagens steeg wel.

Dat blijkt uit de cijfers van de recentste verkeersveiligheidsbarometer die BRUZZ kon inkijken.

De afgelopen vijf jaar nam het aantal letselongevallen verspreid over de eerste drie maanden telkens toe. Het cijfer dreigde de kaap van de 1.000 te ronden, maar in 2018 wordt gebroken met de negatieve tendens.

In totaal waren er in januari, februari en maart samen 859 ongevallen waaraan betrokkenen letsels overhielden. Dat zijn er 96 ofwel 10,1 procent minder dan in dezelfde periode in 2017. De verkeersveiligheidsbarometer spreekt dan ook over "een zeer gunstige evolutie".

100 verkeersgewonden minder

Brussel kende een sterke daling van het aantal letselongevallen met fietsers (-21,7%), personenwagens (-12,8%), voetgangers (-11,3%), motorfietsers (-4,8%) en bestelwagens (-3,6%).

Ook het aantal gewonden (1.026) nam af met 100 in vergelijking met vorig jaar, dat is een daling van 8,9 procent. Twee mensen lieten bij een ongeval meteen het leven, ook dat is een halvering ten opzichte van 2017.

Respect op de weg

“Het gaat de goede richting uit qua verkeersveiligheid in Brussel. Onze aanpak slaat aan, en daar ben ik blij om. We voeren het aantal controles in Brussel op en houden tegelijk duidelijke campagnes rond respect in het verkeer", reageert staatssecretaris voor Verkeersveiligheidsbeleid Bianca Debaets (CD&V) bij BRUZZ.

"Ik hoop stellig dat deze goede cijfers doorgetrokken worden naar de rest van 2018. Ik doe hierbij dan ook een oproep aan iedereen die zich in het Brusselse verkeer begeeft: toon respect voor elkaar. Alleen zo kunnen we er allemaal samen voor zorgen dat er niemand meer omkomt op onze wegen."

Vrachtwagens en bromfietsen

Toch is er nog een werkpuntje voor Debaets en de Brusselse regering. Er werden 28 pv's opgesteld over letselongevallen met vrachtwagens. Dat zijn er 11 meer dan in 2017 (toename van 64,7 procent). Het is de slechtste score sinds 2012.

Ook het aantal letselongevallen met bromfietsen steeg van 37 naar 42 (+ 13,5 procent).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , verkeersongeval , verkeersveiligheid , vrachtwagens , bromfietsen , Bianca Debaets

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni