Bijna al het personeel van Ryanair staakt op Brussels Airport

Updated: 25-07-2018 - 10:02

Tachtig procent van het Belgische personeel heeft het werk neergelegd. Dat zegt Hans Elsen van de christelijke vakbond LBC-NVK. Ryanair heeft Poolse werknemers ingezet ter vervanging.

Zo’n 7.000 passagiers op Brussels Airport zouden getroffen worden door de staking, die in vier Europese landen plaatsvindt.

"De actiebereidheid is groot. Tachtig procent van het personeel heeft aangegeven vandaag en morgen het werk neer te leggen", zegt Elsen. Vier werknemers wilden wel werken, en zij zijn woensdagochtend met een vlucht naar Lissabon vertrokken. Andere vluchten die gepland zijn, zouden ook doorgaan.

"De vlucht van en naar Berlijn heeft een Duitse cabin crew aan boord, en in Duitsland wordt niet gestaakt. Voor de vlucht naar Palma wordt het afwachten of er voldoende Belgisch personeel is", zegt Elsen.

Poolse vervangers

LBC heeft vernomen dat een 25-tal Poolse werknemers naar Brussel werd gehaald om de gaten op te vullen. "Daar zijn wij het uiteraard niet mee eens. Dat zijn 19de eeuwse toestanden, toen Britse dokwerkers werden ingezet tijdens een staking in Antwerpen", zegt Elsen. "Dit is niet conform aan de Belgische en internationale afspraken, en we hebben een klacht ingediend bij de sociale inspectie."

De Poolse werknemers werken voor een onderaannemer van Ryanair, zegt Elsen nog. Strikt juridisch genomen werken ze dus niet voor hetzelfde bedrijf. "We stellen vast dat zonder actieve vakbondswerking de collectieve en sociale bescherming bijna onmiddellijk verdwijnen", aldus Elsen nog. "Dat toont aan dat vakbonden nog steeds even relevant zijn als in de negentiende eeuw."

Liever Belgische regelgeving

De vakbond vraagt dat het cabinepersoneel van Ryanair in ons land ook onder de Belgische arbeidswetgeving valt. Nu moeten ze de Ierse regels volgen, “een veel minder stricte wetgeving dan de onze,” zegt vakbondsman Yves Lambot van de Franstalige CNE aan RTBF.

Dat zoveel vakantiegangers hun vluchten geannuleerd zien, betreurt Lambot. “Helaas was het voor ons de enige oplossing.”

Bij Ryanair in België werken ongeveer 700 personen: 600 in Charleroi en 100 op Brussels Airport.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?