Bijna helft cargovluchten op Brussels Airport gebeurt met passagiersvliegtuigen

© Niels Sienaert / Flickr

Terwijl het passagiersverkeer op Brussels Airport door de coronacrisis nagenoeg stilgevallen is, is er op de cargozijde van de luchthaven volop activiteit. Elke dag wordt een zestigtal vrachtvluchten uitgevoerd, meldt Brussels Airport vrijdag. Opvallend: voor bijna de helft ervan zetten luchtvaartmaatschappijen passagiersvliegtuigen in.

In normale tijden vervoeren passagiersvliegtuigen vooral mensen, maar er gaat meestal ook vracht mee in het ruim (zogenoemde belly cargo). Nu het passagiersverkeer nagenoeg platligt, is dat cargotransport ook weggevallen. Maar omdat de vraag naar vrachtvervoer erg hoog ligt (bijvoorbeeld om mondmaskers en beschermende kleding op bestemming te brengen), worden nu ook passagiersvliegtuigen ingezet als vrachttoestellen. De cargo wordt dan vervoerd in het ruim, maar soms ook in de cabine waar normaal de passagiers zitten.

Ook Brussels Airlines en Air Belgium hebben op die manier al vrachtvluchten uitgevoerd van en naar België. De sterke vraag naar cargo bracht ook al nieuwe volvrachtmaatschappijen naar Brussels Airport, zoals Amerijet, Silk Way West en Suparna. Ook Vietnam Airlines kwam langs en Virgin Atlantic Cargo zal binnenkort tijdelijk op Zaventem te zien zijn.

Wat het passagiersverkeer betreft, voeren volgens de website van Brussels Airport momenteel nog veertien luchtvaartmaatschappijen een beperkt aantal reguliere vluchten uit van en naar Zaventem. Daarbij maatschappijen als Air Canada, KLM, Lufthansa en Ryanair. Ook Wizz Air staat al in de lijst: de Hongaarse prijsvechter zal normaal gezien maandag (1 juni) voor het eerst in Brussel landen, vanuit Boedapest. Wizz Air is al langer actief op de luchthaven van Charleroi.

En het aantal passagiersvluchten op Brussels Airport zal de komende weken vermoedelijk verder toenemen. Zo wil Brussels Airlines, de grootste speler op de luchthaven, vanaf 15 juni weer beginnen vliegen. Ook de Oostenrijkse zustermaatschappij Austrian Airlines zal dan heropstarten, met Brussel op het lijstje van bestemmingen. En Iberia bijvoorbeeld zou vanaf juli weer vluchten willen aanbieden van en naar Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?