Brussel beboet vanaf september wildparkeren deelsteps

© KH
| Elektrische steps van Lime nabij het Noordstation

Pas in september maakt het Brussels Gewest de lijst bekend van zones waar elektrische steps al dan niet geparkeerd mogen staan. Dat is niets te vroeg voor de gemeente Ukkel, die zelf al met boetes dreigt voor operatoren en gebruikers. “De steps worden overal te pas en te onpas achtergelaten, met weinig respect en tact naar anderen toe.”

De elektrische deelsteps zijn niet meer weg te denken uit onze hoofdstad. De steps worden na gebruik vaak her en der achtergelaten, en hinderen zo de doorgang voor voetgangers en fietsers. Hoewel gemeentes pas boetes kunnen geven als daarvoor een wetgeving wordt opgesteld op het niveau van het Brussels Gewest, hebben ze duidelijk genoeg van de situatie.

Zo kondigde de gemeente Ukkel vorige week op Facebook aan het wildparkeren van elekrische steps te zullen beboeten als de steps een gevaar vormen. “De huidige toestand is onhoudbaar,” zegt Ukkelse burgemeester Boris Dilliès (MR) aan BRUZZ. “De steps worden overal achtergelaten, met weinig respect en tact naar anderen toe.”

Er zijn echter nog geen boetes uitgeschreven in de gemeente. “We gebruiken deze zomermaanden als sensibiliserings- en overgangsperiode. Wie vanaf september nog steeds geen rekening houdt met zijn medemens en zijn step zomaar in het midden van het voetpad achterlaat, kan een administratieve boete verwachten", waarschuwt Dilliès.

“Het is volgens artikel 23 van de wegcode sowieso verboden om de weg te verhinderen,” voegt Inge Paemen, woordvoerster van Brussel Mobiliteit, toe. “Voetgangers mogen niet de slachtoffers worden van de populariteit van elektrische steps.”

No-park zones

Om de situatie leefbaarder te maken, stelden de Brusselse gemeenten elk een lijst op met zones waar mensen hun step niet meer achter mogen laten. De definitieve lijst had er voor de zomer al moeten zijn, maar zal nu pas in september pas beschikbaar zijn.

De nieuwe Brusselse regering zal dus duidelijke zones afbakenen waar je je step niet mag achterlaten. Als dat toch gebeurt, krijgen de verhuurbedrijven een boete als zij de steps niet binnen 24 uur ophalen.

Om de zones duidelijker te maken voor gebruikers, zullen er ook steeds meer parkeerplaatsen, speciaal voor elektrische steps, gecreëerd worden. Elsene gaf daarvoor al de eerste aanzet in het begin van deze zomer.

“Er zal zeker nog eens goed overlegd moeten worden over de zones,” zegt Paemen. “Het is niet de bedoeling dat het overal verboden wordt om de steps te parkeren. Anders gaat het hele concept verloren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?