Elsene pakt uit met eerste stepparkings: 'Orde scheppen in chaos'

Filip De Rycke
© BRUZZ
03/07/2019

De gemeente Elsene wil iets doen aan de elektrische deelsteps die achteloos worden geparkeerd op voetpaden en pleinen. Sinds vandaag heeft het Heilig Kruisplein een parkeerplaats voor de tweewielers. "We moeten wat orde scheppen in de chaos", zegt burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo) aan BRUZZ.

Een witte rechthoek geschilderd op de grond, met daarin drie icoontjes die een deelstep moeten voorstellen. Daarmee wil de gemeente Elsene gebruikers en operatoren van elektrische deelsteps aanzetten om de tweewielers correct te parkeren.

Deze 'hubs' zijn het idee van de Elsense schepen van Mobiliteit, Yves Rouet (Ecolo), en Romain De Reusme (PS), schepen van Openbare Werken.

“Want zo kan het niet verder. Elke maand komen er nieuwe operatoren bij”, zegt Rouet. “In Elsene zijn deze nieuwe vervoersmiddelen erg populair. Maar omdat ze “n’importe comment” worden geparkeerd, roepen ze bij de inwoners van de gemeente ook heel wat ergernis op."

Geen boetes

Dergelijke 'parkeerplaatsen' heeft de gemeente nu voorzien aan het Kerkhof van Elsene, het Kasteleinsplein, het Heilig Kruisplein, en er komen er ook nog op de Elsensesteenweg. Rouet wil dat de operatoren deze hubs, of parkeerplaatsen, ook gaan gebruiken om er ’s morgens de vers opgeladen deelsteps terug te plaatsen.

Een wettelijke basis om mensen die een step achteloos parkeren te beboeten, heeft de gemeente met deze parkeerplaatsen niet. “Dat moet op het niveau van het Gewest gebeuren”, aldus burgemeester Doulkeridis. Dat verstrengde onder meer de regels voor het parkeren van deelsteps eerder al.

“Maar de situatie loopt dermate uit de hand dat we niet kunnen wachten”, aldus nog Elsens mobiliteitsschepen Rouet, die eigenlijk voor allerhande freefloating tweewielers duidelijke parkeerplaatsen wil.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Mobiliteit , deelsteps , Christos Doulkeridis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni