parkeerplaatsen parking parkeren fietser mobiliteit

| Brussel heeft 900.000 parkeerplaatsen. Dat is meer dan Parijs, dat dubbel zoveel inwoners telt.

Brussel heeft meer parking dan Parijs

Laurent Vermeersch
© BRUZZ
14/03/2018

Sinds 2014 zijn in Brussel ruim 800 parkeerplaatsen geschrapt, onder meer in de voetgangerszone rond de Beurs. In totaal heeft Brussel 900.000 plaatsen. Meer dan Parijs, dat dubbel zoveel inwoners telt.

Sinds enkele jaren timmert het gewestelijk parkeeragentschap Parking.Brussels aan een eengemaakt parkeerbeleid voor de negentien gemeenten. Dat is een werk van lange adem. Voorlopig hebben slechts zes gemeenten hun parkeerbeleid toevertrouwd aan het nieuwe agentschap. Ook de dertien gemeenten die nog niet toehapten, spelen echter al informatie door. Parking.Brussels beschikt daardoor wel al over statistieken voor het hele grondgebied.

Uit die cijfers blijkt dat sinds 2014 meer dan 800 straatparkeerplaatsen werden geschrapt. Het grootste deel daarvan - meer dan 600 - verdween om plaats te maken voor de voetgangerszone rond de Beurs.

Voetgangerszone Beursplein straatmeubilair pietonnier

| Sinds 2014 zijn in Brussel ruim 800 parkeerplaatsen geschrapt, onder meer in de voetgangerszone rond de Beurs.

In dezelfde periode zijn ook bijna 30.000 parkeerplaatsen gereglementeerd. Dat wil zeggen alleen toegelaten mits betaling, of met parkeer- of bewonerskaart. Er blijven nog bijna 60.000 ongereglementeerde parkeerplaatsen over, vooral in de buitenwijken van het gewest zoals Neerpede of het zuiden van Ukkel.

Parkeerplaatsen die verdwijnen worden doorgaans ruimschoots gecompenseerd door nieuwe plaatsen buiten de openbare weg. Parking.Brussels schat dat aantal op meer dan 560.000. Het leeuwendeel daarvan is te vinden in de garages van woon- en kantoorgebouwen. Openbare parkeergarages en pendelparkings zijn goed voor bijna 25.000 plaatsen.

Veel of weinig? Het hele hoofdstedelijk gewest heeft meer parking dan de stad Parijs (zonder banlieues). In de straten van de lichtstad zijn 154.000 parkeerplaatsen beschikbaar. In Brussel meer dan 300.000. Parijs heeft wel meer plaatsen in parkeergarages, maar in totaal zijn er maar zo’n 800.000 plaatsen voor 2,2 miljoen inwoners, tegen 900.000 plaatsen voor 1,1 miljoen mensen in Brussel.

Luchtkwaliteit

De Brusselse luchtkwaliteit is niet meer uit de actualiteit weg te branden. Het Gewest is al meermaals door Europa op het matje geroepen, maar de concentratie stikstofdioxide is recent weer gestegen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Luchtkwaliteit , Parkeeragentschap , parkeerplaatsen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni