| "Minder snel is beter" is de rode draad van de campagne die vooral online wordt gevoerd en ook met affiches in het straatbeeld.

Brussel Mobiliteit bereidt nu al voor op zone 30: 'Minder is beter'

© Belga
15/11/2019
Updated: 18/11/2019 06.14u

Brussel Mobiliteit lanceert een bewustmakingscampagne voor de naleving van de snelheidsbeperkingen tot 30 en 50 kilometer per uur op de wegen in het Brussels Gewest. De campagne maakt deel uit van de voorbereiding op de veralgemening van de zone 30 in Brussel, die op 1 januari 2021 ingaat.

"Minder snel is beter" is de rode draad van de campagne, die gelanceerd wordt de dag na de internationale dag van de herdenking van verkeersslachtoffers. De sensibiliseringsactie zal worden opgenomen in alle campagnes die een veralgemening van de 30 km/u in het Brussels Gewest tegen 2021 voorbereiden. Brussel Mobiliteit wijst erop dat snelheid ongevallen veroorzaakt.

Anticiperen

"Hoe sneller je rijdt, hoe langer de remafstand. Met een snelheid van 50 km/u moet je reeds 26 meter tellen om te kunnen remmen. Concreet stemt 26 meter overeen met 6 geparkeerde wagens, wat in een stedelijke omgeving erg lang is", klinkt het. Snelheid verergert ook de gevolgen van een ongeval. Met 30 km/u komt de schok overeen met een val van de eerste verdieping, met 70 km/u is dat een val van de zesde verdieping.

Door trager te rijden anticipeert de bestuurder beter, aldus Brussel Mobiliteit. In een stedelijke omgeving zijn er verschillende weggebruikers, zoals wagens, het openbaar vervoer, fietsers, bromfietsen, voetgangers en steps. "50 km/u en 30 km/u zijn snelheden die toelaten om op de bewegingen van al deze personen te anticiperen. Hoe hoger de snelheid, hoe meer de perceptie van de omgeving rond het voertuig afneemt", klinkt het nog.

142.000 inbreuken op snelheid

Jaarlijks vallen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vijftig dodelijke of zwaargewonde slachtoffers door snelheidsovertredingen en onaangepaste snelheid. Voor het eerste semester van dit jaar stelden de Brusselse politiezones al 142.226 inbreuken op de snelheidsbeperkingen vast. "Het respecteren van de snelheidslimiet is belangrijk om ongevallen te vermijden én om de gevolgen van ongevallen te verminderen", zegt woordvoerster Inge Paemen.

Er zullen ook extra politiecontroles op snelheid komen, belooft Paemen van Brussel Mobiliteit. "Daarnaast hebben wij onze infrastructuurmaatregelen die mensen ertoe aanzetten om trager te rijden. We hebben ook camera's over het hele grondgebied die er mee voor moeten zorgen dat de mensen zich aan de snelheidslimiet houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Veiligheid , zone 30 , Brussel Mobiliteit

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni