Brussel Mobiliteit en Critical Mass gaan samen in zee voor grote fietstocht

© Critical Mass Brussels via FB
| Critical Mass in Brussel

De grootste Critical Mass van het jaar vindt vrijdag plaats, in samenwerking met Brussel Mobiliteit, onder de noemer #Tourensemble. De bedoeling is dat alle deelnemers een geel truitje dragen, "om te tonen dat de fietsende Brusselaar alvast klaar is voor de start van de Tour de France."

Critical Mass is een protestbeweging die maandelijks fietstochten door de stad organiseert om meer verkeersveiligheid voor fietsers te eisen. Deze vrijdag moet de fietstocht een speciale editie worden onder de noemer #Tourensemble.

Voor deze fietstocht werkt de protestbeweging samen met Brussel Mobiliteit en Roller Bike Parade. "Het initiatief, met als doel de Brusselaars aan te moedigen om vaker te fietsen, wil dat er voor de start van de Ronde van Frankrijk meer fietsers dan auto’s in de hoofdstad rondrijden", klinkt het bij Brussel Mobiliteit. "Zo kunnen alle fietsminnende Brusselaars tonen dat hun stad een ecchte fietsstad is."

De samenwerking met Brussel Mobiliteit wekt kritiek op bij sommige trouwe deelnemers aan de Critical Mass, een gedecentraliseerde protestbeweging die zelden een officiële organisatie in de arm neemt. "Wees gerust, Critical Mass is niet veranderd en behoudt een kritische geest, maar wil ook constructief zijn. We hebben onze ziel dus niet aan de duivel verkocht", klinkt het bij Critical Mass Brussel.

Geel

Daarom wordt er eerst een klassieke anarchistische Critical Mass georganiseerd, die vertrekt om 18.30 uur aan de Naamsepoort en staat in het teken van vrouwen in het wielrennen. De parade eindigt aan het Poelaertplein waar de groep van #Tourensemble zich rond 19.45 uur zal aansluiten bij de fietsers.

Tegen 22 uur komen de fietsers opnieuw aan op het Poelaertplein, waar ze zich aan een muzikaal onthaal mogen verwachten met foodbikes en -trucks.

De bedoeling is dat alle deelnemers een geel truitje dragen, de kleur van de Tour de France die het volgende weekend begint.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?