© Brussel Mobiliteit | Verfraaiing Louizalaan door Brussel Mobiliteit

Brussel Mobiliteit plantte afgelopen winter 1.550 bomen

ADD
© BRUZZ
02/05/2022

Brussel Mobiliteit heeft afgelopen winter 1.550 nieuwe bomen geplant. "Tegelijk werden tal van groenprojecten uitgevoerd, zoals nu met de verfraaiing van de Louizalaan," klinkt het.

In het Brussels Gewest volgt Brussel Mobiliteit de evolutie van 35.000 bomen op de voet. Daarbovenop werden afgelopen winter door diezelfde dienst bijna 1.550 nieuwe bomen geplant, van 150 verschillende soorten. "De gespecialiseerde teams van Brussel Mobiliteit hebben elk van deze bomen zorgvuldig uitgekozen bij de boomkwekerij," laat Brussel Mobiliteit weten in een persbericht.

"Sinds 2020 voert Brussel Mobiliteit talrijke plaatselijke projecten uit om de doorlaatbaarheid van de bodem te verhogen en te zorgen voor een beter beheer van het afvloeiwater." Ontharden betekent dat zones die bedekt zijn met dolomiet of asfalt worden omgevormd worden tot groene zones. "Alleen al de kuilen aan de voet van de bomen vergroten heeft een aanzienlijk effect," aldus Brussel Mobiliteit.

Elke Van den Brandt, minister van Mobiliteit en Openbare Werken in Brussel: "Elke inwoner van Brussel zou toegang moeten hebben tot een park in de buurt en bomen of planten in de straat. Deze winter hebben wij opnieuw heel wat kleine groenprojecten gerealiseerd en 1.550 nieuwe bomen geplant."

Gevelde bomen hergebruiken

Soms is het nodig om bepaalde bomen te vellen, wanneer ze beschadigd zijn door een ongeluk of instabiel geworden zijn door ziekte. "Het gerecupereerde hout wil Brussel Mobiliteit plaatselijk hergebruiken," klinkt het.

Onlangs bracht de ploeg een bezoek aan de coöperatieve houtzagerij Sonian Wood Coop om na te gaan hoe dit Brusselse hout ter plaatse het best kan worden herbruikt voor diverse doeleinden: meubelen, vloerbekleding, speelgoed en nog veel meer.

"Door het hout lokaal te hergebruiken, wil Brussel Mobiliteit deel uitmaken van een lokale en koolstofarme milieu-aanpak. Meestal wordt hout van Belgische bossen uitgevoerd naar Azië voor verwerking, wat een negatieve ecologische voetafdruk oplevert."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie