Opening van de vernieuwde centrale onderdoorgang in het station Brussel-Noord door de NMBS

| Opening van de vernieuwde centrale onderdoorgang in het station Brussel-Noord door de NMBS.

Brussel-Noord blijft het drukste station van het land

© Belga
07/07/2020

Brussel-Noord blijft het drukste treinstation van het land, zo blijkt uit de reizigerstellingen van de NMBS. Gemiddeld zijn er op een weekdag 63.779 vertrekkende reizigers. Het laagste aantal instappende reizigers komt op het conto van Mortsel-Liersesteenweg. Hier telde de NMBS gemiddeld één vertrekkende reiziger op zondag.

De Noord-Zuidverbinding is zoals gekend de drukste spooras van het land. De drie drukste stations zijn logischerwijs Brussel-Noord, -Centraal en -Zuid. In Brussel-Centraal telde de spoorwegmaatschappij gemiddeld 60.706 vertrekkende reizigers op een weekdag, in het Zuid 59.670.

Gent-Sint-Pieters is op een weekdag het op drie na drukte station (55.325), gevolgd door Antwerpen-Centraal (39.628). Op de zesde stek staat Leuven (34.688). Het Waals-Brabantse Ottignies (23.508) springt over Namen (21.768) en is op plaats zeven het drukste station ten zuiden van de taalgrens. Mechelen (21.616) en Luik-Guillemins (17.931) vervolledigen de top tien.

Mouterij

Ook op zaterdag is Brussel-Noord de populairste halte (25.820) van het land, maar op zondag is die eer weggelegd voor Brussel-Zuid, met gemiddeld 24.534 vertrekkende reizigers.

Onderaan de lijst staat Mortsel-Liersesteenweg met gemiddeld één reiziger op zondag. Marchienne-Zone, nabij Charleroi, met gemiddeld drie vertrekkende reizigers op een zaterdag doet ook een gooi naar de titel. Flawinne, nabij Namen, en Mouterij in het Brusselse Elsene tellen er in doorsnee vier op een zondag. Op een weekdag spant Hourpes in Henegouwen de kroon met zeven instappende reizigers.

Bij al de cijfers dient wel het nodige voorbehoud aangetekend te worden. NMBS voert de reizigerstellingen jaarlijks uit in oktober. "Deze tellingen zijn het resultaat van een korte observatie in de tijd, wat onvermijdelijk een foutenmarge inhoudt, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn." Maar het is tot nu toe de enige manier om deze aantallen te bekomen. De cijfers laten ook niet toe om een onderscheid te maken tussen reizigers die zich naar het station begeven en reizigers die een aansluiting moeten halen (die zijn dus tweemaal geteld).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Noordstation , bezoekersaantallen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni