Brussel wil tijdens Tourstart meer fietsers dan auto's op de baan

Eddy Merckx opent fietsenparking De Brouckère. Links op de foto Tourbaas Christian Prudhomme en uiterst rechts Brussels burgemeester Philippe Close.© Thijs Roelen

Eddy Merckx opende donderdagmiddag de nieuwe fietsenparking onder het Brouckèreplein, goed voor ruim 500 fietsen. Tegelijk werd een campagne om meer mensen op de fiets te krijgen voorgesteld.

Tientallen journalisten namen donderdag voor het grote publiek een kijkje in de nieuwe fietsenparking onder het Brouckèreplein. De komst van de Grootste, Eddy Merckx, was aangekondigd. Maar vooral de voorziene aanwezigheid van Tom Dumoulin, Elia Viviani, Remco Evenepoel en Sep Vanmarcke bleek een geslaagde aandachtsstunt voor een nieuwe sensibiliseringscampagne van Brussel Mobiliteit en Visit.Brussels om meer Brusselaars op de fiets te krijgen.

De hedendaagse wielervedetten tekenden zelf niet present, maar hun namen waren gekoppeld aan Brusselaars of mensen uit de rand die zich met de fiets verplaatsen door de hoofdstad. Zij zijn de ambassadeurs van de actie. “Het doel is om tijdens de week van de Tourstart meer fietsers dan auto’s op de baan te hebben”, legt Inge Paemen van Brussel Mobiliteit uit. “We doen dat speels, door te verwijzen naar de 22 deelnemende ploegen aan de Tour. Wij willen de 23ste en grootste ploeg creëren.”

Sensibilisering en communicatie

Enthousiaste fietsers kunnen zich aanmelden op tourensemble.brussels om deel uit te maken van die nieuwe ploeg. Op die manier wil Tourensemble zoveel mogelijk fietsers samenbrengen. “Zij kunnen deelnemen aan allerlei acties, zoals een fietsenbeurs, een fietsherstelevenement en fietstochten. Bovendien doneert het gewest voor elke ingeschrevene een euro aan een initiatief dat moeders wil helpen om te leren fietsen.”

Eddy Merckx en Christian Prudhomme
© Thijs Roelen
| Eddy Merckx en Christian Prudhomme luisterden aandachtig naar de voorstelling van de 23ste Tourploeg.

De actie heeft vooral sensibilisering en communicatie tot doel. Paemen: “We weten heel goed dat Brussel heel moeilijk bereikbaar zal zijn tijdens de Tourstart. Als Brusselaars al tijdens dat weekend op de fiets stappen, scheelt dat een heel aantal auto’s op de baan.” Streefcijfers voor het aantal deelnemers aan de actie heeft Tourensemble niet. “Zoveel mogelijk.”

Vermoeide Merckx

Later volgde een ontmoeting met Merckx' oud-collega's.

Waar Dumoulin, Viviani, Evenepoel en Vanmarcke dus niet aanwezig waren, was Merckx er wel degelijk bij in de nieuwe fietsenparking. Vanwege het feit dat het nog 100 dagen is voor Le Grand Départ, toerde hij al heel de dag met Tourbaas Christian Prudhumme door het gewest. De vijfvoudig Tourwinnaar oogde wat vermoeid, na een dag waarin hij al een Thalys-trein op het Zuidstation gehandtekend had en een plein met zijn naam in Sint-Pieters-Woluwe geopend had. Later op de dag zou hij ook nog zijn oud-collega's ontmoeten.

Maar Merckx had ook onder het Brouckèreplein de eer om het lintje door te knippen en de nieuwe fietsenparking te openen. Een fietsenparking die plaats heeft voor ruim 500 fietsen: 200 in het open deel dat niet beveiligd is en sluit wanneer het metrostation sluit en 304 in het beveiligde deel dat 24 op 24, 7 op 7 toegankelijk is met een badge.

“Een abonnement kost 30 euro per jaar", vertelt Matthias Van Wijnendaele, medewerker van het kabinet van de zieke en dus verhinderde Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet. “En voor de snelle beslissers is er nu een korting van 50 procent.” Mensen met een abonnement kunnen dat gebruiken voor alle fietsenparkings in het gewest. Momenteel zijn er al lange wachtlijsten voor de fietsenparkings in de stad.

Op het Brouckèreplein is speciaal voor de fietsenparking een nieuwe toegang gebouwd, met een licht hellende loopband waarop fietsen gemakkelijk te transporteren zijn. "De eerste in Brussel", zegt Van Wijnendaele. Eenmaal beneden, hou je of je badge voor de metalen draaideur om het beveiligde deel binnen te gaan, of je loopt direct naar links om je fiets te stallen in het onbeveiligde deel. Vanuit de fietsenparking heb je direct toegang tot de (pre)metro. Benieuwd of de echte Tom Dumoulin hier op 6 juli zijn peperdure tijdritfiets parkeert.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?