Eddy Merckxplein in Sint-Pieters-Woluwe ingehuldigd

TDN
© BRUZZ
28/03/2019

Het perkje op het Goudvinkenplein in Sint-Pieters-Woluwe gaat vanaf donderdag door het leven als het Eddy Merckxplein. De Kannibaal is geboren en getogen in de gemeente. De inhuldiging vindt exact honderd dagen voor de start van de Tour in Brussel plaats.

De intussen 73-jarige Merckx woonde 27 jaar in Sint-Pieters-Woluwe, in het groene oosten van Brussel. Merckx leerde er fietsen terwijl zijn ouders een kruidenierszaak uitbaatten op het Goudvinkenplein. Sint-Pieters-Woluwe eert zijn meest illustere inwoner nu met een eigen plein.

Op het plein komt een beeld, met ook een duidelijke verwijzing naar de belangrijkste zeges van Merckx. Op zijn palmares staan 525 overwinningen, waaronder vijf eindzeges in de Tour en de Giro, zeven keer Milaan-Sanremo en drie wereldtitels. Het nieuwe plein wordt ook opgesmukt met een enorme foto van een jeugdige Merckx werkend in de kruidenierszaak.

50 jaar na eerste Tourwinst

Voor alle duidelijkheid: de naam ‘Goudvinkenplein’ blijft bestaan, de mensen die daar rondom het plein wonen hoeven dus niet van adres te veranderen. Het binnenste gedeelte van het plein - daar is een parkje - zal voortaan naar de Brusselse wielerlegende genoemd worden.

De inhuldiging van het Eddy Merckxplein vond niet toevallig donderdag plaats. We zijn exact honderd dagen verwijderd van de Grand Départ in Brussel. De passage van de Ronde van Frankrijk in ons land staat deels in teken van de eerste Tourzege van de Kannibaal, 50 jaar geleden.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Pieters-Woluwe , Sport , Brussels Grand Départ , Eddy Merckx , Eddy Merckxplein , goudvinkenplein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni