| Brussels burgemeester Philippe Close, schepen van Sport Alain Courtois en wielericoon Eddy Merckx.

Eddy Merckx steunt dan toch de Tour in Brussel

© BRUZZ - Belga
16/01/2018

Wielerlegende Eddy Merckx zal dan toch van de partij zijn bij de Tour de France die in 2019 in Brussel vertrekt. Eerder had de wielerlegende aangegeven geen deel te willen uitmaken van wat nochtans een eerbetoon aan zijn eerste Tourzege van 50 jaar geleden moet worden. Maar vandaag tekende Merckx gewoon present op de voorstelling.

De 106e editie van de Ronde van Frankrijk start op 6 juli 2019 op de Grote Markt van Brussel. Nadien volgt er een etappe over 192 kilometer, met na een passage over de Muur van Geraardsbergen aankomst aan het Koninklijk Paleis in Laken. Dat maakten de organisatoren dinsdagmiddag bekend tijdens een persconferentie op het Museumplein in Brussel, in aanwezigheid van onder meer Brussels burgemeester Philippe Close, schepen van Sport Alain Courtois en wielericoon Eddy Merckx.

In de tweede etappe wordt er een ploegentijdrit gereden, eveneens met start en aankomst in Brussel. Na de start aan het Koninklijk Paleis in het stadscentrum, volgt er een etappe over 28 kilometer met onder meer een passage aan het Terkamerenbos. Via de brede lanen van de hoofdstad gaat het vervolgens richting het Atomium, waar de aankomststreep ligt.

Sprint in de straten van Brussel

Een mooi en gevarieerd parcours met heuvels en kasseistroken, dat in Brussel, Vlaanderen en Wallonië passeert. Zo benadrukte Thierry Gouvenou, de parcoursverantwoordelijke van organisator Amaury Sports Organisation (ASO). Hij verwacht overigens een sprint in de straten van Brussel. "De brede wegen moeten een veilige finale garanderen", vertelde hij.

"Na de start op de Grote Markt gaat het via Molenbeek en Anderlecht naar het Pajottenland. Dan volgen Ninove en Geraardsbergen, met de beklimming van de Kapelmuur en de Bosberg. Vervolgens wordt er richting Wallonië gereden, via Edingen en 's-Gravenbrakel wordt er een lus gemaakt in Charleroi om daarna langs de Leeuw van Waterloo, Overijse en Tervuren terug te keren naar Brussel."

In de Europese hoofdstad mogen ook het Jubelpark en de Europese wijk niet ontbreken, via de kleine ring gaat het tot slot naar Laken.

Merckx dan toch van de partij

De passage in Sint-Pieters-Woluwe is een huldiging aan Eddy Merckx. De Tour start komend jaar immers in de hoofdstad ter nagedachtenis van de eerste Tourzege van Eddy Merckx. Die zal dan exact vijftig jaar geleden zijn en werd destijds gevierd van op het balkon van het stadhuis voor een volgepakte Grote Markt, wat voor memorabele beelden zorgde.

Maar Merckx wou aanvankelijk niets te maken hebben met de Grand Départ in Brussel. "De Tour 2019 in Brussel? Die zal zonder mij zijn," liet hij nog geen twee maand geleden optekenen. Er zou toen een conflict geweest zijn met de organisatoren van de Tour en "een gebrek aan respect". Maar vandaag lijken de plooien gladgestreken en tekende Merckx gewoon present op de voorstelling van "zijn" Tour.

Atomium als aankomst

Het wordt de vijfde Tourstart ooit in ons land. Eerder ging de Tour al van start in Luik (2004 en 2012), Brussel (1958) en Charleroi (1975). 47 etappes werden er al op Belgisch grondgebied georganiseerd. Voor de tweede etappe, met start en aankomst in Brussel, werd er voor een ploegentijdrit gekozen, met als aankomstplaats het Atomium. Opnieuw met een knipoog naar het verleden, daar werd in 1958 immers Le Grand Départ gehouden, ter ere van de wereldtentoonstelling in dat jaar.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Brussels Grand Départ , Tour de France , Tour , Eddy Merckx , Grand Départ

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni