| De A320neo (waarbij neo staat voor "new engine option") werd woensdag overgevlogen vanuit de Airbus-fabriek in Toulouse.

Brussels Airlines verwelkomt allereerste gloednieuwe vliegtuig

© Belga
01/11/2023

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines heeft woensdag voor het eerst een gloednieuw vliegtuig kunnen toevoegen aan haar vloot. Het toestel, een Airbus A320neo, landde rond 13.00 uur op Brussels Airport. De komende maanden volgen er nog vier dergelijke vliegtuigen.

De A320neo (waarbij neo staat voor "new engine option") met kenteken OO-SBA werd woensdag overgevlogen vanuit de Airbus-fabriek in Toulouse, in het zuiden van Frankrijk. Het is de eerste keer in de geschiedenis van Brussels Airlines dat de maatschappij een splinternieuw toestel krijgt rechtstreeks van bij de vliegtuigbouwer.

Het vliegtuig met 180 zitjes, bedoeld voor vluchten van korte en middellange afstand, werd op Zaventem verwelkomd met een watersaluut.

De vijf A320neo's die Brussels Airlines besteld heeft, zullen oudere A319-vliegtuigen vervangen in de vloot. "De A320neo maakt deel uit van de vlootvernieuwingsstrategie van de luchtvaartmaatschappij om met de meest moderne en efficiënte vliegtuigen te vliegen, en zo haar ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen te halen", stelt Airbus in een persbericht. "Daardoor stijgt de capaciteit, terwijl de uitstoot daalt. Per passagier ongeveer met 30 procent."

"Het moderniseren van onze vloot is van cruciaal belang om onze ecologische voetafdruk te verkleinen", aldus de CEO van Brussels Airlines, Dorothea von Boxberg. Volgens de luchtvaartmaatschappij verbruikt een neo-vliegtuig tot 20 procent minder brandstof en is het de helft stiller dan de vorige generatie vliegtuigen."

Brussels Airlines en de Duitse moedergroep Lufthana willen hun netto-uitstoot tegen 2030 halveren (vergeleken met 2019) en klimaatneutraal zijn tegen 2050. "Brussels Airlines heeft hard gewerkt om opnieuw winstgevend te zijn. Dit gloednieuwe toestel voor ons bedrijf is een blijk van vertrouwen en ondersteuning van Lufthansa Group voor ons team", stelt Von Boxberg nog.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , Brussels Airlines , A320neo , brussels airport zaventem

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni