Brussels Airport wil tegen 2050 geen CO2 meer uitstoten

© PhotoNews

Bijna 200 luchthavenuitbaters in Europa, waaronder Brussels Airport, hebben woensdag beloofd om de CO2-uitstoot van hun activiteiten tegen ten laatste 2050 terug te brengen tot nul. Ze ondertekenden de resolutie "NetZeroCarbon2050" tijdens het jaarlijkse Congres van de luchthavenvereniging ACI Europe, dat plaatsvindt in Cyprus.

"ACI Europe en haar leden engageren zich om de CO2-uitstoot van de luchthavenoperaties die volledig binnen hun controle vallen, tegen ten laatste 2050 tot nul te herleiden, door de uitstoot zo veel mogelijk te beperken en enige restuitstoot aan te pakken door te investeren in CO2-verwijdering en -opslag", zo staat in de resolutie. De uitstoot van vliegtuigen bijvoorbeeld valt daar dus niet onder.

Brussels Airport werd midden vorig jaar erkend als CO2-neutrale luchthaven. Dat betekent dat de CO2-uitstoot die er nog is, gecompenseerd wordt. De beloofde nuluitstoot gaat verder. "Het is de bedoeling dat er ten laatste in 2050 helemaal geen CO2 meer wordt uitgestoten", zegt Anke Fransen, woordvoerster van Brussels Airport.

Net woensdag stond in De Standaard dat de luchthavenuitbater zijn klimaatimpact "verhult", net omdat hij de vliegactiviteiten op de luchthaven niet mee in rekening brengt. Zou dat wel gebeuren, dan zou blijken dat de luchthaven mogelijk zelfs meer uitstoot dan de chemiebedrijven in de haven van Antwerpen, aldus onderzoekers van de universiteiten VUB (Brussel) en UA (Antwerpen).

De luchthavenuitbater wil niet echt reageren op het artikel. "Wij nemen onze verantwoordelijkheid voor de activiteiten waar wij controle over hebben", klinkt het.

De 194 luchthavens die de resolutie woensdag ondertekenden, liggen in 24 landen. Ze waren vorig jaar samen goed voor bijna twee derde van de vliegtuigpassagiers in Europa.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?