Fietsers op autoloze zondag op de Eeuwfeestlaan aan het atomium, 18 september 2022

| Fietsers op autoloze zondag op de Eeuwfeestlaan aan het atomium, 18 september 2022.

Brussels gewest volledig afgesloten op Autoloze Zondag

© Belga
12/09/2023

De negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest organiseren, net als veertig Vlaamse steden en gemeenten, op 17 september een autoloze zondag. Het hele gewest wordt die dag (van 9.30 tot 19 uur) afgesloten, zo meldt Brussel Mobiliteit dinsdag. De diensten van de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij MIVB zijn dan gratis.

De toegangswegen worden geleidelijk afgesloten en heropend, waardoor er ook voor en na de geplande uren verkeershinder kan zijn.

Mobility ticket

Sommige straten blijven ook langer afgesloten omdat er activiteiten plaatsvinden. Om files te voorkomen, raadt Brussel Mobiliteit tot na 19 uur te wachten om Brussel binnen te rijden. Het aanbod van de meeste metro-, tram- en buslijnen wordt die dag sterk uitgebreid.

Speciaal voor Autoloze Zondag heeft de NMBS het Mobility Ticket gelanceerd. Daarmee reis je overal in België heen en terug voor 8 euro. Wie met de auto naar Brussel wil komen, laat zijn wagen best achter op parking C aan de Heizel. Daar zijn 8.000 parkeerplaatsen beschikbaar, voor 10 euro per dag, die vlot aansluiten op het openbaar vervoer.

'Verkeersregels naleven'

Voorts roept Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) op om voorzichtig te blijven en de verkeersregels na te leven: "Net zoals elke andere dag blijven de verkeersregels van toepassing, en dit voor elk vervoersmiddel".

De Brusselse tunnels zijn afgesloten voor het verkeer, behalve voor fietsers en voetgangers, die er voor een keer wél in mogen rondlopen of fietsen.

Alleen wie de toelating heeft, zoals het openbaar vervoer, taxi's en hulp- en ordediensten, mag op Autoloze Zondag in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest autorijden. De politie is die dag massaal aanwezig.

Het programma van de Brusselse Autoloze Zondag en de rest van de Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) is te vinden op www.weekvandemobiliteit.brussels. In Vlaanderen houden ook onder meer Antwerpen, Gent, Kortrijk, Oostende, Brugge, Lier, Roeselare, Sint-Niklaas en Bilzen op hetzelfde moment een autovrije zondag.

Mobiliteitsdebat

BRUZZ, BX1 en Filter Café Filtré openen op Autoloze Zondag ook een mobiliteitsdebat vanuit de BRUZZ-bus. Die staat geparkeerd op de brug aan de Vlaamsepoort, op de grens tussen Molenbeek en de stad Brussel. BRUZZ-dj iNess warmt je vanaf 13 uur op met funky muziek vanop het dak van de BRUZZ-bus. Om 15 uur starten de opnames voor het debat.

Wil je graag deelnemen aan het debat? Vul dan het formulier onderaan dit artikel in. Misschien nemen wij contact met je op.

Week van de mobiliteit

In het mobiliteitsdebat gaat de discussie vandaag vooral over het schrappen van rijstroken en parkeerplaatsen. Hoe overstijgen we dat en werken we aan de mobiliteit van de toekomst?

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni