Brusselse automobilisten bijna dubbel zoveel afgeleid achter het stuur

© PhotoNews
| Berichten sturen en lezen achter het stuur blijkt vooral problematisch bij automobilisten in de leeftijdscategorie 18 tot en met 34 jaar.

Brusselse automobilisten zijn veel verstrooider achter het stuur dan Vlaamse en Waalse chauffeurs. Dat blijkt uit een studie van verkeersagentschap Vias. Maar liefst 13 procent van de Brusselaars gaf toe de afgelopen maand afgeleid te zijn geweest door hun smartphone. Dat is bijna twee keer zoveel als de ondervraagde bestuurders uit Vlaanderen (7%) en Wallonië (8%).

Het Vias instituut bevroeg 6.000 Belgen de afgelopen maand naar hun rijgedrag en daaruit blijkt dat 10 procent van de chauffeurs achter het stuur wel eens een bericht op hun gsm leest. 7 procent gaf ook toe niet altijd handenvrij te bellen in de wagen.

Smartphone

Het zijn hoofdzakelijk de jongere bestuurders die zich laten betrappen op deze overtredingen. Zo gaf een van de zes ondervraagden tussen 18 en 34 toe een bericht te hebben verstuurd en vertelde een op vijf er een te hebben gelezen.

De grote schuldige voor onveilig rijgedrag is dus de smartphone. En daarom lanceert Vias een campagne om (jonge) bestuurders bewust te maken van de gevaren van bellen en sms’en achter het stuur. In België is 10 procent van de verkeersongevallen namelijk te wijten aan verstrooidheid bij de automobilist.

Brusselse chauffeurs zijn onoplettender

Een opvallende conclusie uit het onderzoek zijn de grote verschillen tussen de regio’s in ons land. In Brussel (13%) waren chauffeurs de voorbije maand bijna dubbel zo vaak afgeleid in vergelijking met Vlaamse (7%) en Waalse (8%) automobilisten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?