voetgangersbrug graaf van vlaanderen

| De opening van beide bruggen werd gevierd met concerten, acrobatische acts en een inhuldigingsstoet.

Brusselse kanaalzone is twee fiets- en voetgangersbruggen rijker

FDK, GR, JP
© belga-nl
04/09/2021
Updated: 06/09/2021 17.08u

Langs het kanaal in het centrum van de hoofdstad, op de grens met Molenbeek en stad Brussel, zijn zaterdag twee nieuwe fiets- en voetgangersbruggen ingehuldigd. Ter hoogte van het metrostation Graaf van Vlaanderen en ter hoogte van het Mima museum kunnen de zachte weggebruikers zonder enige hinder het water over. Beide bruggen werden vernoemd naar een vrouw.

De nieuwe bruggen liggen ongeveer een kilometer uit elkaar en op die tussenstrook was het zaterdag feest met concerten, acrobatische acts en een inhuldigingsstoet. Federaal minister belast met Beliris Karine Lalieux (PS), Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Elke Van den Brandt (Groen), Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en burgemeester van Sint-Jans-Molenbeek Catherine Moureaux (PS) woonden de plechtigheden bij.

voetgangersbrug graaf van vlaanderen

| De nieuwe fiets- en voetgangersbruggen over het kanaal verbinden Molenbeek met het centrum van Brussel.

Vrouwennamen

Bij de nieuwe voetgangersbruggen horen ook twee nieuwe namen. Het publiek mocht zelf kiezen welke dat zouden worden en 5.000 mensen brachten een stem uit. De brug aan het metrostation Graaf Van Vlaanderen is vernoemd naar vrouwenrechtenverdedigster Loredana Marchi en de brug aan het Mima museum draagt de naam van de Marokkaanse sociologe Fatima Mernissi.

Die laatste brug is intussen door het kunstenaarsduo Mon Colonel & Spit al omgetoverd tot een echte blikvanger. Langs de buitenkanten siert een aal de brug, terwijl aan de binnenkant in zowel het Frans als het Nederlands de tekst 'Niet alleen de paling keert terug naar de zee. Het kanaal is leven? respecteer het' staat opgeschreven, omringd door afval dat de artiesten tekenden. De versiering moet het bewustzijn rond vervuiling en zorg voor het milieu verhogen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni