Voorstelling van de nieuwe elektrische buslijn 37 van de MIVB
© PhotoNews

Brusselse regering vergemakkelijkt behalen rijbewijs buschauffeur op de werkvloer

© Belga
30/11/2023

De Brusselse regering maakt het makkelijker om een rijbewijs als buschauffeur te halen op de werkvloer. Het is een goede oplossing om het personeelstekort aan te pakken, stellen Brussels minister van Werk Bernard Clerfayt (Défi) en zijn collega van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) donderdag.

In het hele land is er een tekort van meer dan 1.500 buschauffeurs. Het beroep staat ook op de lijst met knelpuntberoepen van elk gewest. Dit tekort heeft grote gevolgen voor openbaarvervoerbedrijven, die al een vergrijzend personeelsbestand hebben.

"We moeten meer en sneller opleiden", zegt Bernard Clerfayt. Vandaag hebben werkzoekenden verschillende opties om buschauffeur te worden: rijscholen, opleidingscentra, scholen voor sociale promotie en een minder bekende optie, de individuele beroepsopleidingen op de werkvloer (FPIE).

"Dit type opleiding, op de werkvloer, is een win-winsituatie. De werkzoekende vindt snel werk en krijgt een uitkering tijdens zijn opleidingsperiode. De werkgever van zijn kant kan zijn toekomstige werknemer opleiden volgens zijn behoeften en zo zijn personeelstekort wegwerken", legt Bernard Clerfayt uit.

Rijbewijs D

Maar om een rijbewijs D te behalen moet de vrije begeleiding worden gesuperviseerd door een begeleider, die één kandidaat per jaar kan begeleiden.

De Brusselse regering heeft daarom het koninklijk besluit van 1998 over het rijbewijs gewijzigd. Daarbij geldt de voorwaarde van slechts één stagiair per begeleider per jaar niet meer als de aanvrager van het rijbewijs een werkzoekende is die ingeschreven is bij een FPIE.

"Het vergemakkelijken van deze opleidingen voor toekomstige autobuschauffeurs is een snelle en eenvoudige oplossing. Bedrijven zullen sneller personeel kunnen aanwerven in dit beroep met een personeelstekort. De kandidaten kunnen er bijna zeker van zijn dat hun opleiding tot een baan zal leiden", stelt Van den Brandt.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie