BRUZZ draait oorwurmen voor meer fietsveiligheid

© PhotoNews
| Fietsers op de Brusselse Kleine Ring.

Fiets je met luide muziek door de stad, dan breng je jezelf in gevaar. Dat zegt de fietscampagne Bike for Brussels van het Brussels Gewest. De organisatie wil dat fietsers zich bewuster zijn van omgevingslawaai. BRUZZ helpt hen daarbij en speelt twee weken lang oorwurmen: liedjes die blijven hangen, waardoor oortjes overbodig worden.

Muziek beluisteren, is dat levensbedreigend? Wel als je door Brussel fietst en enkel de muziek in je oren hoort schallen. Daardoor hoor je geen omgevingsgeluid, zoals toeterende auto's, en breng je jezelf dus in gevaar.

"We weten dat ongeveer één derde van alle ongevallen gebeurt door afleiding. Ook bij voetgangers bijvoorbeeld, die zo een tram niet horen aankomen. Je hebt al je zintuigen nodig wanneer je je in het verkeer begeeft," zegt Brussels fietsmanager Frederik Depoortere.

Fietscampagne Bike for Brussels van de gewestdienst Brussel Mobiliteit wil fietsers sensibiliseren over dat gevaar. BRUZZ helpt hen daarbij door oorwurmen te draaien. Twee weken lang vuren de programma's Uptown ('s ochtends) en Downtown ('s avonds) liedjes af op de Brusselaars die blijven hangen.

Die oorwurm is een bekende plaat die zich in je oor nestelt en die je heel de dag mee zingt. Op die manier is het onnodig om nog muziek in je oren te steken bij het fietsen.

Passeren zeker de revue: de Australische popsensatie Kylie Minogue en de Zweedse hitmachine ABBA. "Maar laat ons gerust weten wat jouw favoriete oorwurm is," zegt Anneke Hermans van het ochtendprogramma Uptown.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?