20220307curieuzenair De Generaal Jacqueslaan in Etterbeek

| De Generaal Jacqueslaan in Etterbeek.

Burgemeester Etterbeek vindt fietspad Generaal Jacqueslaan gevaarlijk

ADD
© BRUZZ
29/08/2022

In 2020 werd de Generaal Jacqueslaan in Etterbeek voorzien van tijdelijke fietspaden, afgescheiden door betonblokken. Nu de proefperiode ten einde loopt, wil het Gewest dat coronafietspad permanent maken. Burgemeester Vincent De Wolf (MR) betreurt het proces en vreest voor de veiligheid van fietsers.

Zoals de Wetstraat en de Belliardstraat is de Generaal Jacqueslaan in Etterbeek in 2020 voorzien van "tijdelijke" fietspaden, afgescheiden door betonblokken. De proefperiode loopt nu af en het Gewest koestert plannen om deze ingrepen definitief te maken tussen de Vlieger Thieffrystraat en de Kroonlaan.

Burgemeester van Etterbeek Vincent De Wolf (MR) is erg kritisch. In La Dernière Heure zegt hij "een voorstander te zijn van het behoud van de fietspaden langs de laan, maar dat een kruispunt hem zorgen baart: het gedeelte in de richting van het Terkamerenbos net voor de Tweede Lansiers Regimentelaan, ter hoogte van de tramhalte van de VUB.

"Hier houden de betonblokken op en moeten auto's die de laan naar de Jachtwijk willen gebruiken, het fietspad oversteken. "Ik ben bang elke keer als ik hier langs kom. Automobilisten hebben er absoluut geen goed overzicht in deze configuratie," klinkt het verder.

'Gemiste kans'

Naast deze specifieke kruising hekelt de liberale burgemeester nog twee andere aspecten in het dossier. Enerzijds "het volledig ontbreken van burgerparticipatie" bij de voorbereiding van het project: "de omwonenden werden niet geïnformeerd. Dit is een gemiste kans, buurtbewoners werden voor voldongen feiten geplaatst."

Anderzijds vindt De Wolf ook de timing bijzonder slecht. De boulevard heeft deze zomer grote werkzaamheden ondergaan: de tramsporen op de middenberm werden vervangen, waardoor het tramverkeer twee maanden lang werd onderbroken. "Waarom is er niet van de gelegenheid gebruik gemaakt om op hetzelfde moment de nodige aanpassingen aan het fietsinfrastructuur uit te voeren?," vraagt De Wolf zich af.

Bij het kabinet van bevoegd minister Elke Van den Brandt (Groen) wil men de gemoederen vooral bedaren. "Gerichte en verantwoorde veranderingen zijn perfect mogelijk en we zouden het probleem kunnen bestuderen," klinkt het in La Dernière Heure. "Bovendien waren de werken aan de sporen van tram 7 en 25 dringend. We moesten snel ingrijpen, maar we zijn het er allen over eens dat er inderdaad nog enkele problemen zijn met de coördinatie van de werven, en er is een algemene evaluatie aan de gang."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni