debat

Burgerforum 'radicaal' tegen uitbreidingsplannen Brussels Airport

Uit de plannen blijkt dat in het zwaarste van de vijf gepresenteerde scenario's Brussels Airport met bijna 95 ha zou uitbreiden en er 22 huizen dienen onteigend te worden.

Het Burgerforum, dat groeperingen zoals Sterrebeek2000, Decibel 25L, ZoneS en Natuurpunt ten oosten van Brussels Airport overkoepelt, is radicaal tegen de uitbreidingsplannen die de uitbater van de luchthaven koestert in het kader van haar 'Strategische Visie 2040'. Dat zegt woordvoerder Henk Cuypers naar aanleiding van de concrete plannen die designbureau Arcadis in opdracht van Brussels Airport uittekende om de uitbreiding te realiseren.

Uit deze plannen, waarover enkele media maandag berichten, blijkt dat in het zwaarste van de vijf gepresenteerde scenario's ) Brussels Airport met bijna 95 ha zou uitbreiden en er 22 huizen dienen onteigend te worden. Bovendien zou er een muur van vier kilometer lang en veertien meter hoog gebouwd worden.

In het lichtste scenario - waarbij enkel een extra taxibaan aangelegd wordt naast de bestaande startbaan - dient geen enkel huis onteigend en is een uitbreiding van 0,90 ha voorzien. In dit scenario is evenwel geen geluidswerende muur voorzien.

"Wij zijn radicaal gekant tegen deze plannen omdat deze een regio van om en bij de 15.000 mensen van Sterrebeek over Kortenberg en Steenokkerzeel tot Kampenhout zal confronteren met meer geluidsoverlast en fijn stof," zegt Cuypers. "De luchthaven heeft immers deze uitbreiding niet nodig om te kunnen groeien. Dat kan perfect met de huidige start- en landingsbanen," gaat hij verder.

"Een ander probleem is dat de beoogde verhoging van het aantal reizigers van 23 tot 40 miljoen per jaar tegen 2040 in de toekomst veel meer mobiliteit zal genereren vermits 85 procent van de reizigers met de wagen komt," besluit Cuypers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?