Sociale onrust bij de MIVB in het depot Jacques Brel: het personeel klaagt het gebrek aan bescherming aan tegen het coronavirus

| Sociale onrust bij de MIVB: het personeel klaagt het gebrek aan bescherming aan tegen het coronavirus

Busnet MIVB nog steeds verstoord

EC
© Belga - BRUZZ
15/05/2020
Updated: 15/05/2020 16.49u

Het busnet van de MIVB wordt op vrijdagnamiddag nog steeds verstoord door een personeelsactie. Meer dan de helft van de bussen rijdt niet. De MIVB zegt dat de bal in het kamp van de chauffeurs ligt. "Net door ons aanbod op te krikken, kunnen we voldoende afstand tussen de reizigers verzekeren."

Een deel van het personeel vindt dat de Brusselse vervoersmaatschappij niet genoeg maatregelen neemt tegen de verspreiding van het coronavirus. Ze vragen onder meer een beperking op het aantal reizigers per bus of tram en regelmatige controles dat al die reizigers onderling afstand bewaren.

Hoewel de directie en vakbondsvertegenwoordigers donderdagmiddag een voorakkoord bereikten over aanvullende maatregelen, blijft de actie voortduren. De teksten worden pas ondertekend als het werk wordt hervat.

"Onze eerste prioriteit is een verhoging van het aanbod", zegt MIVB-woordvoerster An Van hamme aan BRUZZ. "Zolang dat niet gebeurt, kunnen we niet zien in welke mate er afstand bewaard wordt."

En dat blijkt dus nog lang niet het geval, zeker bij de buschauffeurs. De metro rijdt volgens cijfers van de directie normaal, net als 77 procent van de trams. Bij de bussen zou maar 35 procent rijden, maar er zijn grote verschillen tussen de verschillende stelplaatsen. Op sommige plaatsen werkt de helft, maar in de stelplaatsen Jacques Brel en Delta gaat het bijvoorbeeld maar om 15 procent.

Informeren

De MIVB zegt dat de bal in het kamp van de chauffeurs ligt. "Eigenlijk gaan zij nu in tegen wat ze zelf vragen. Net omdat niet alle bussen rijden, is er automatisch meer volk op de andere bussen", aldus Van hamme.

Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) had vrijdagochtend nog een onderhoud met de algemeen directeur van de MIVB, Brieuc de Meeûs, en de directeur van het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). "Wij steunen het gesloten akkoord van de directie met de vakbonden", zegt woordvoerder Pieterjan Desmet van minister Van den Brandt. "We rekenen erop dat de vakbonden hun achterban goed informeren."

Zowel de politiek als de MIVB zijn niet van plan een parallelle discussie met de chauffeurs te starten, maar kijken naar de vakbonden om verdere stappen te zetten.

Desinfectie

Van hamme herinnert eraan dat elke bus grondig gereinigd is wanneer die de stelplaats verlaat. Er blijven ook schoonmaakbeurten plaatsvinden aan de eindhaltes en elke chauffeur krijgt een persoonlijke ontsmettingskit mee aan boord. "We besteden elke week 500.000 euro extra aan schoonmaken", klinkt het.

Eerder deze week vroegen enkele chauffeurs ook om hun stuurcabine hermetisch af te sluiten in plexiglas. Volgens Van hamme is dat niet aan de orde. "Al onze bestuurders zitten al in een afgesloten stuurpost en daarrond is nog een zone afgebakend waar reizigers niet mogen komen. Er is geen rechtstreeks contact met de reizigers mogelijk."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, MIVB, staking, corona

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni