Clerfayt: ‘Vijf tot zes keer meer investeren in verkeersveiligheid’

© PhotoNews
| Bernard Clerfayt (DéFi) voelt druk vanuit bevolking voor een verkeersveilig Schaarbeek
Updated: 31-05-2018 - 17:12

De gemeente Schaarbeek gaat “vijf of zes keer” meer investeren in verkeersveiligheid dan eerst begroot. Dat zei burgemeester Clerfayt (Défi) woensdagavond op de gemeenteraad na een vraag van gemeenteraadslid Arnaud Verstraete (Groen).

“Schaarbeek moet een tandje bijsteken op het vlak van handhaving”, zei Verstraete, gemeenteraadslid van de meerderheid. Mede daarom heeft de gemeenteraad eind vorig jaar een amendement aangenomen op de begroting, waarmee 100.000 euro werd voorzien voor de aankoop van snelheidscamera’s.

'Evenveel verkeersslachtoffers'

“Uit de verkeersstatistieken van de federale politie blijkt dat de politiezone Noord (met 5,6 vastgestelde snelheidsovertredingen per 100 inwoners) aanzienlijk minder boetes uitschreef voor snelheid dan bijvoorbeeld de zone Brussel Hoofdstad/Elsene (14,7 vastgestelde snelheidsovertredingen per 100 inwoners", ging Verstraete verder. "De cijfers van het VIAS geven ook aan dat het aantal verkeersslachtoffers bij voetgangers en fietsers in Schaarbeek in tien jaar tijd niet gedaald is.” Verstraete vroeg wat het college daaraan wou doen, specifiek ook op het vlak van handhaving.

“U weet dat de gemeente Schaarbeek op dit ogenblik de laatste hand legt aan een strategische nota voor de verkeersveiligheid in haar geheel”, antwoordde burgemeester Bernard Clerfayt. “Die zal voorgesteld worden aan de vertegenwoordigers van het collectief 1030/0 op donderdag 7 juni. Ze zal door het college goedgekeurd worden op 12 juni, en op de gemeenteraad op 20 juni.”

“U mag dus nog preciezere informatie verwachten op de volgende gemeenteraad”, ging Clerfayt verder, “maar ik kan u wel al in primeur meegeven dat de gemeente vijf tot zes keer meer gaat investeren in verkeersveiligheid dan eerder begroot. Dit zal eveneens worden geïnvesteerd via het Fonds voor verkeersveiligheid. Het geld laat toe om het verkeersteam te versterken, en daarnaast eveneens om te investeren in preventie en controlemateriaal.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?