Commissie bespreekt noodordonnantie Uber, stemming blijft op vrijdag

© KVDP/BRUZZ
| Actie Uber-chauffeurs

De commissie Binnenlandse Zaken van het Brussels Parlement heeft dinsdag beslist om de bespreking van de noodordonnantie voor de Uber-chauffeurs (de 'sparadraps'-ordonnantie) uit te stellen tot donderdag om 20.30 uur na het ontvangen van het advies van de Raad van State. De stemming in plenaire zitting blijft voorzien op vrijdag.

Het voorstel van noodordonnantie van DéFI, Groen, Open Vld en one.brussels-Vooruit, dat het mogelijk moet maken dat de Uber-chauffeurs terug aan de slag kunnen, werd vorige vrijdag door de plenaire zitting in overweging genomen, waarop parlementsvoorzitter Rachide Madrane een spoedadvies van de Raad van State vroeg. Dat advies wordt in de loop van donderdag verwacht.

De bespreking van de tekst stond dinsdagvoormiddag op de agenda van de commissie Binnenlandse Zaken, samen met teksten van de MR, PS en PVDA. Maar de commissie vond het raadzamer om de bespreking uit te stellen tot het advies van de Raad van State binnen is. David Weytsman en Cieltje Van Achter verklaarden dat hun partijen MR en N-VA de tekst mee willen tekenen.

Eigen voorstel

Weytsman en Christophe De Beukelaer (CDH) vroegen garanties dat er enkel op basis van het voorstel van ordonnantie gewerkt zal worden. Ze verwezen daarbij naar aankondiging van de Brusselse regering dat ze aan een eigen voorstel werkt. Voor de oppositie kan er geen sprake zijn dat er vrijdag nog een tekst zou worden in overweging genomen en later op de dag in de plenaire vergadering zou aangenomen worden.

Dat sluit evenwel niet uit dat de tekst nog geamendeerd kan worden, hetzij om tegemoet te komen aan de opmerkingen van de Raad van State, hetzij om het voorstel nog te verbeteren, al dan niet op voorstel van de regering.

Bespreking op vrijdag

Uiteindelijk werd beslist dat de bespreking van het voorstel van noodordonnantie zal aangevat worden op donderdag om 20.30 uur. Voorwaarde is wel dat het advies van de Raad van State tijdig binnen is en er minstens twee uur tijd is om dat advies te bekijken.

De bespreking in plenaire vergadering zou dan zoals voorzien op vrijdag kunnen plaatsvinden. Verschillende commissieleden benadrukten dat deze werkwijze zeker geen vertraging inhoudt.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?