Taxichauffeurs blijven vrijdag actie voeren tegen spoedordonnantie voor Uber

© KVDP/BRUZZ

Na de verkeersstoringen in de hoofdstad op donderdag plannen de taxichauffeurs op vrijdag vanaf 9 uur opnieuw andere acties. Er zijn evenwel geen plannen voor een grootschalige blokkade van het verkeer.

Na een ontmoeting met Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) op donderdag, kreeg het gemeenschappelijk front van de taxi's een oproep om op vrijdag om 12 uur af te spreken met Ecolo-covoorzitster Rajae Maouane. Dat zegt Sam Bouchal, secretaris-generaal van de Brusselse Taxifederatie (BTF). De chauffeurs hebben daarom afgezien van hun plannen om naar het partijhoofdkwartier te gaan om een ontmoeting te eisen met de Brusselse minister voor Klimaattransitie, Alain Maron (Ecolo).

Wel zullen de taxichauffeurs zich vanaf vrijdag om 9 uur verzamelen voor het Brusselse parlement, waar het ontwerp van de tijdelijke verordening zal worden besproken. In tegenstelling tot de manifestatie van dinsdagochtend, zijn de taxichauffeurs ditmaal niet van plan hun voertuigen in de omliggende straten te parkeren. Hoewel wordt verwacht dat het verkeer op deze plaats zal worden verstoord, zijn er geen plannen voor een grootschalige blokkade zoals die op donderdag werd georganiseerd. Volgens vertegenwoordigers van het gemeenschappelijk front zijn ad hoc-acties te verwachten.

Volgens Bouchal dreigt de spoedordonnantie "een gevaarlijk precedent te scheppen". "Als de parlementsleden kiezen voor een individualistisch systeem zoals het Uber-model, zetten we een grote stap in de richting van het einde van de financiering van de sociale zekerheid, het fundament van een beschaafde samenleving. Wanneer de sterksten de zwaksten niet steunen, dan heerst het recht van de sterkste", betreurde de secretaris-generaal van de BTF.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?