| Taxichauffeurs dreigen met wegblokkades.

Taxichauffeurs boos over spoedordonnantie voor Uber

KVDP
© BRUZZ
01/12/2021
Updated: 02/12/2021 08.33u

Na het protest van de Uber-chauffeurs vorige week komen de taxichauffeurs donderdag op straat. Ze blokkeren verschillende verkeersassen. De Brusselse taxifederatie Brussels Taxi Fed dreigt ook met juridische acties tegen zowel Uber als het Brussels Gewest.

Een honderdtal taxichauffeurs protesteerde dinsdag voor het Brussels Parlement tegen het voorstel tot ordonnantie dat de Brusselse meerderheid uitgezonderd Ecolo en PS had ingediend. De ordonnantie moet het voor de Brusselse Uber-chauffeurs die sinds vrijdag 26 november werkloos zijn mogelijk maken om vanaf 10 of 13 december opnieuw voor Uber te werken.

“In plaats van een aantal gerechtelijke beslissingen te volgen, willen sommige parlementsleden er alles aan doen om de veroordeling van een bedrijf ongedaan te maken. Dat terwijl rechters al zeven jaar vaststellen dat Uber illegaal is,” zei Sam Bouchal van Brussels Taxi Fed dinsdag. Het Brusselse hof van beroep oordeelde dat Uber in Brussel illegaal opereert. De app werd daarop stilgelegd door het bedrijf voor de Brusselse chauffeurs.

Eén werkdag later vonden meerderheidspartijen Défi, Groen, One.brussels-Vooruit en Open VLD een akkoord over een tijdelijke oplossing voor de werkloze Uber-chauffeurs. Die oplossing willen ze volgende week vrijdag goedkeuren met de steun van CDH, N-VA, MR en nu ook Ecolo. “Terwijl wij al zeven jaar wachten op hervormingen wil men dit nu op één week forceren,” aldus Bouchal.

Juridische acties

Zodra de ordonnantietekst is ingediend wil Brussels Taxi Fed meteen een verzoek indienen bij het Grondwettelijk Hof om de ordonnantie te laten vernietigen. Dat schrijft L’Echo en de sectororganisatie bevestigt het aan BRUZZ. Daarnaast wil de taxifederatie een aansprakelijkheidsvordering instellen tegen het Brussels Gewest. Brussels Taxi Fed wil daarmee een schadevergoeding eisen van het Gewest.

“De regering heeft niets gedaan tegen de oneerlijke concurrentie van een Amerikaans multinational, maar wil nu wel de wet in het voordeel van Uber aanpassen”

Advocaten taxifederatie

“Het Brussels Gewest heeft het vertrouwen van de taxichauffeurs geschonden, terwijl zij alleen maar de wet toepasten”, zeggen de advocaten van de taxifederatie aan L’Echo. Zij klagen de “oneerlijke concurrentie van een Amerikaanse multinational” aan “waartegen de regering niets gedaan heeft, maar de wet nu wel wil aanpassen in het voordeel van Uber.” De mogelijke juridische acties worden voorbereid door het advocatenkantoor Lexlitis.

Blokkades vanaf donderdag

Naast juridische acties kondigt Brussels Taxi Fed ook harde protestacties aan. Sam Bouchal bevestigt dat de taxichauffeurs donderdag op straat komen om verschillende verkeersassen te blokkeren. De taxi’s verzamelen op het Schuman- en het Meiserplein.

Ook vrijdag zullen er gelijkaardige protestacties plaatsvinden. Vorige week woensdag, donderdag en vrijdag blokkeerden Uber-chauffeurs onder meer de Wetstraat.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni