Verkeershinder door taxiblokkade grotendeels achter de rug

Bekijk ook de afspeellijst: donderdag 2 december 2021
Updated: 02-12-2021 - 12:59

Boze taxichauffeurs blokkeerden deze ochtend het Meiserplein en de Schumanrotonde. Ze protesteren tegen de spoedordonnantie die hun Uber-collega's weer aan het werk moet helpen. De hinder verspreidde zich aanvankelijk over heel Brussel. In de loop van de voormiddag werden de blokkades aan het Meiserplein en de Schumanrotonde opgeheven. Rond 15 uur werd de Wetstraat weer vrijgegeven en rijdt het verkeer alleen nog traag op de Kleine Ring.

Brussel Mobiliteit roept op om Brussel donderdag opnieuw te mijden met de auto. "Wanneer zulke strategische locaties als Meiser en Schuman geblokkeerd worden, verspreidt de hinder zich snel," zei woordvoerster Inge Paemen deze ochtend om 8 uur. "Door de blokkade zijn momenteel niet alleen Schuman en Meiser (dat rond 9u weer opengesteld werd, red.) afgesloten, maar ook de Reyers-Centrumtunnel, Tervurentunnel, Jubelparktunnel en Wettunnel richting centrum."

Daar kwamen deze ochtend ook nog een ongeval in de Kruidtuintunnel richting Basiliek van Koekelberg en het slechte weer bij. Rond 15 uur is het grootste gedeelte van de hinder achter de rug. Het verkeer rijdt dan wel nog langzamer op de Kleine Ring, meldt Brussel Mobiliteit.

Volgens de vakbonden zijn er zo'n 350 wagens betrokken bij de actie, de politie houdt het op zo'n 235. Vanaf 8u verplaatste een deel van de taxi's zichzelf richting de Wetstraat, Belliardstraat en Kleine Ring. Zij houden halt voor het kantoor van minister-president Rudi Vervoort (PS). Ook de Rogier-, Botaniek-, Madou- en Kunst-Wettunnel richting Zuidstation waren daardoor tijdelijk afgesloten. Rond 11u30 waren de tunnels allemaal weer geopend.

screenshot_verkeer.jpg
© TomTom
| Een screenshot via TomTom, gemaakt om 15.00 uur.

Taxi-oorlog

De taxichauffeurs betogen tegen de noodordonnantie die het voor de Brusselse Uber-chauffeurs die sinds vrijdag 26 november werkloos zijn mogelijk moet maken om vanaf 10 of 13 december opnieuw voor Uber te werken. “In plaats van een aantal gerechtelijke beslissingen te volgen, willen sommige parlementsleden er alles aan doen om de veroordeling van een bedrijf ongedaan te maken. Dat terwijl rechters al zeven jaar vaststellen dat Uber illegaal is,” zei Sam Bouchal van Brussels Taxi Fed dinsdag. Het Brusselse hof van beroep oordeelde dat Uber in Brussel illegaal opereert. De rechtszaak werd oorspronkelijk aangespannen door het klassieke taxibedrijf Taxis Verts. De app werd daarop stilgelegd door het bedrijf voor de Brusselse chauffeurs.

De chauffeurs van Uber legden vorige week al twee dagen het Brusselse verkeer stil uit protest tegen de impact van die gerechtelijke beslissing. Nu het Brussels Parlement haast wil maken met een tijdelijk en definitief wettelijk kader voor Uber-chauffeurs, gaan de klassieke taxichauffeurs dus over tot protest.

"We verontschuldigen ons bij de mensen die vastzaten in het verkeer, maar als burger gaat onze strijd hen ook aan: Justitie die iets beslist en de politiek die zich hierboven wil zetten," aldus Bouchal donderdag. "Als de parlementsleden een individualistisch systeem zoals het Uber-model goedkeuren, zetten we een grote stap in de richting van het einde van de financiering van de sociale zekerheid, de fundering van de beschaafde samenleving. Wanneer de sterksten de zwaksten niet meer steunen, dan geldt de wet van de jungle."

2122021_Taxiprotest
© EDF
| De Schumanrotonde wordt geblokkeerd door boze taxichauffeurs.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?