Cyberaanval dwingt MIVB poortjes open te zetten

De poortjes werden regelmatig opengezet op dinsdagnamiddag.

De grote cyberaanval op Belnet zorgde ervoor dat reizigers tijdelijk geen kaartje konden kopen bij de MIVB. De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij zette daarom de poortjes regelmatig open zodat reizigers gratis naar binnen konden op dinsdagmiddag. Ook was het een tijd onmogelijk om een afspraak te maken voor een coronavaccinatie.

Dat komt omdat Belnet, een van de beheerders van het internetverkeer in ons land, slachtoffer is geworden van een grote cyberaanval. Verschillende overheidswebsites waren daardoor niet of moeilijk bereikbaar, en ook telewerkers en studenten met afstandsonderwijs ondervonden hinder.

De aanval begon om 11.00 uur vanmorgen, maar de MIVB ondervond tussen 13 en 18 uur de meeste hinder. Naast enkele grote federale instellingen was het ook een tijdlang moeilijk om afspraken voor een corona-vaccinatie in te boeken online. In de vaccinatiecentra zelf zou wel alles zonder problemen verlopen zijn.

Het ging om een Ddos-aanval, waarbij websites bestookt worden met duizenden aanvragen tot die blokkeren. Het is nog niet bekend wie opdracht gaf tot de aanval, die één van de grootste is die Belnet ooit gezien heeft.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?