Dan toch geen carpoolstrook tijdens sluiting Leopold II-tunnel

© PhotoNews

Het idee om tijdens de werken aan de Leopold II-tunnel een rijstrook te voorzien voor bussen en carpoolers was geen lang leven beschoren. Op een overleg met de betrokken gemeenten heeft het Gewest bekendgemaakt dat de carpoolstrook geschrapt is. "Niet controleerbaar," luidt het.

Over zo'n twee weken starten de langverwachte werken aan de Leopold II-tunnel. Tot aan de zomer gebeurden de werken enkel 's nachts, maar tijdens juli en augustus wordt de tunnel helemaal afgesloten voor het verkeer.

Bus- en carpoolstrook

Net voor de paasvakantie heeft de Brusselse regering een scenario uitgekozen om het verkeer tijdens de zomerse renovatiewerken in goede banen te leiden. In dat plan kreeg elke krijgt elke weggebruiker één rijstrook in beide richtingen. De buitenste rijstrook zou voorbehouden worden voor bussen en carpoolers (lees verder onder de afbeelding).

Keizer Karellaan_verkeerbijrenovatieLeopoldII-tunnel.
© Peter Dhondt/BRUZZ
| Volgens Berchems burgemeester Riguelle is zo'n carpoolstrook niet controleerbaar.

Hoe die carpoolstrook gecontroleerd zou worden, moest het Gewest nog bespreken met de betrokken gemeenten. Tijdens dat overleg raakte bekend dat het idee dan toch niet uitgevoerd wordt. In de plaats wordt het een gewone busstrook. Dat schrijft Le Soir en wordt bevestigd door Berchems burgemeester Joël Riguelle (CDH).

'Verkeerd signaal'

“Het valt gewoonweg niet te controleren,” zegt Riguelle. Een andere reden is dat de strook het verkeerde signaal geeft aan de pendelaars. “In deze situatie moeten we mensen net ontmoedigen om de auto te nemen. Een carpoolstrook doet net het omgekeerde.”

Over het eenrichtingsverkeer rond het Elisabethpark en de Basiliek van Koekelberg, hét heikele punt in het dossier, is nog geen beslissing genomen.

Renovatie Leopold II-tunnel

De renovatiewerken aan de verouderde Leopold II-tunnel zullen tot 2021 duren. Enkel 's nachts en tijdens de zomers wordt de tunnel volledig afgesloten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?