De Lijn bestelt recordaantal groene bussen

© PhotoNews

De Lijn bestelt 200 "groene bussen" bij busbouwer VDL in Roeselare, een investering van 92 miljoen euro. Het gaat om een recordbestelling, zowel wat betreft het aantal bussen als de prijs, zo meldt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij maandag.

Het order omvat 80 streekbussen en 120 gelede bussen. De eerste exemplaren zouden na in het najaar van 2020 geleverd moeten worden. De bussen zullen in een eerste fase hybride rijden, maar ze kunnen nadien omgebouwd worden tot volledig elektrische voertuigen.

"Met de bestelling vergroent en verjongt De Lijn haar vloot. Na levering zal bijna één op de drie bussen van De Lijn groen zijn", aldus de woordvoerder van De Lijn. Volgens directeur-generaal Roger Kesteloot levert de bestelling een belangrijke bijdrage voor de Vlaamse luchtkwaliteit en klimaatdoelstellingen.

"Dankzij deze 200 bussen besparen we jaarlijks een miljoen liter diesel en daalt de uitstoot van CO2 met 2.640 ton", stelt hij. De Lijn wil tegen 2025 in alle centrumsteden en de Vlaamse Rand volledig elektrisch rijden. Daarvoor zal de maatschappij de komende jaren nog zeker 77 hybride bussen en zowat 925 elektrische bussen bestellen.

In Brussel rijden nog bussen van De Lijn rond die niet voldoen aan de normen van de lage-emissiezone. De vervoersmaatschappij wordt daarvoor ook beboet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?