De Lijn en Brussels Gewest raken het eens over wachtzones chauffeurs

© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ
| Binnenkort hoeven buschauffeurs niet meer onder het Noordstation te pauzeren.

De Lijn en het Brussels Gewest zijn het vrijdag eens geraakt om de wachtzones voor chauffeurs van de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij te verplaatsen "naar een locatie in de onmiddellijke omgeving van het station". Dat zegt De Lijn.

"De nodige vergunningen en bijkomende signalisatie worden aangevraagd. Als alles vlot verloopt, kan de wachtzone voor de chauffeurs daarna verschoven worden naar een nieuwe locatie buiten het station", zegt woordvoerster van De Lijn Sonja Loos.

Het akkoord werd bereikt tijdens het tweewekelijkse overleg dat nu al een tijdje wordt gehouden tussen De Lijn en het gewest. Loos benadrukt dat het om de wachtzone gaat, waar de chauffeurs tijdelijk stoppen om een pauze te nemen. "Je mag dit dus niet verwarren met de haltes voor de reizigers. De huidige locatie van de op- en afstaphaltes blijft behouden."

De vakbonden reageren tevreden. "We zijn heel blij dat er een overeenkomst is", zegt Eddy Bronselaer van ACV Vervoer aan BRUZZ. "De concrete locaties moeten nog worden uitgewerkt, maar dat kan op relatief korte termijn." Voorlopig zullen de vakbonden geen protestacties ondernemen, al loopt de stakingsaanzegging wel nog.

Verplaatsing bushaltes

Over het voorstel van De Lijn om de haltes te verplaatsen van onder het Noordstation naar het Noordplein en daar schuilruimtes te bouwen, is vrijdag niet gesproken. "Het ging om het reguliere overleg over praktische maatregelen die de huidige situatie kunnen verbeteren. Gesprekken over het toekomstige busstation vallen buiten dit overleg", zegt Loos.

Volgens Eddy Bronselaer kan de verplaatsing van de bushaltes toch nog op korte termijn. "Voor schuilhokjes op het Noordplein is geen bouwvergunning nodig. De Lijn zou die dus snel kunnen plaatsen."

Het Brussels Gewest wil voorlopig niet bevestigen dat er een overeenkomst is over de wachtzones voor buschauffeurs. "Op 25 april is er een nieuw overlegmoment", klinkt het bij de woordvoerster van minister-president Rudi Vervoort (PS). "Wij geven verder geen commentaar."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?