De Lijn kan straks verkeerslicht op groen zetten

Bedoeling is om De Lijn stipter te laten rijden door verkeerslichten af te stemmen.

Verkeerslichten in Vlaanderen worden in de toekomst afgesteld op naderende bussen en trams om de doorstroming te verbeteren. De Vlaamse regering maakte vrijdag daarvoor 10 miljoen euro vrij.

Bussen die wachten aan het rood licht: als het van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) afhangt, is het binnenkort verleden tijd. Op zijn voorstel maakte de Vlaamse regering 10 miljoen euro vrij voor de 'verbetering van de doorstroming via verkeerslichtenbeïnvloeding.'

In september wordt een opdracht voor de grootschalige uitrol daarvan in de markt gezet, zo schrijft De Tijd dinsdag.

Met die ingreep wil Weyts de stiptheid van De Lijn aanpakken. Vorig jaar reed amper 45,8 procent van de bussen en trams "op tijd", wat betekent dat ze hoogstens vijf minuten vertraging hebben. In Vlaams-Brabant reed amper een derde van de bussen "op tijd".

De Lijn wijt de dramatische stiptheid aan de zwakke doorstroming: door de groeiende files rijden bussen en trams zich alsmaar vaker vast in het autoverkeer.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?