Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn
© PhotoNews | Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.

De Lijnbaas: ‘Halte verplaatsen was geen politieke beslissing’

KH
© BRUZZ
26/11/2018

De directeur-generaal van De Lijn ontkent dat de vervoersmaatschappij aan politiek doet door de opstaphalte naar het Rogierplein te verplaatsen. “We hebben die beslissing zelf genomen,” zegt Roger Kesteloot.

Kesteloot was maandag te gast in het BRUZZ-radioprogramma Shout Out. Hij legde er uit dat De Lijn helemaal zelfstandig besloot om het ondergrondse niveau van het Noordstation niet meer te bedienen. Dat De Lijn onder de voogdij van N-VA-minister Ben Weyts valt, heeft er volgens de topman niets mee te maken.

“Met de hand op het hart, dit is een beslissing die we namen na herhaalde signalen van onze chauffeurs en reizigers. De overlast qua hygiëne en netheid was er gewoon te groot.”

'Situatie op busbaan is suboptimaal'

Door de verplaatsing van de halte staat nu een rij van pauzerende bussen op de busbaan in de Vooruitgangstraat. Een illegale situatie, zei de woordvoerder van de politiezone Noord eerder al aan BRUZZ.

“De toestand is suboptimaal”, geeft Kesteloot toe. “Maar we hebben daar wel veel mensen ter plaatse om de reizigers te begeleiden. We zien hier ook geen definitieve oplossing in, maar hopen dat we binnenkort terug naar een netter en veiliger Noordstation kunnen.”

Kesteloot gaf ook indirect toe dat de Brusselse regering niet officieel op de hoogte werd gebracht van de verhuisplannen. “Er was verschillende keren overleg, maar dan met de dienst faciliteiten van het CCN-gebouw, dat eigendom is van het Gewest. En vrijdag hebben we wel nog gemaild naar de bevoegde minister in Brussel.”

De topman van De Lijn wil op termijn naar een halte op straatniveau, waar de sociale controle bijvoorbeeld groter is dan op de ondergrondse busverdieping. Het dossier van een nieuwe busterminal sleept echter al lange tijd aan.

Herbekijk hier het volledige gesprek met Roger Kesteloot in Shout Out:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, De Lijn, CCN, Roger Kesteloot

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie