| De bussen van De Lijn pauzeren op de middenstrook in de Vooruitgangstraat.

Busrij De Lijn op busbaan is illegaal

KH, TD
© BRUZZ
26/11/2018
Updated: 26/11/2018 12.20u

Bussen van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn houden niet langer halt onder het Noordstation, maar pauzeren nu in het midden van de Vooruitgangsstraat, even verderop. Die situatie is illegaal, zegt de politiezone Noord. Ook TreinTramBus is niet te spreken over de toestand.

De Lijn wil de halte in het Noordstation weg uit veiligheidsoverwegingen en verplaatste de eindhalte naar de Vooruitgangstraat. Al is het op dit moment nog altijd niet duidelijk of die halte daar wel mag liggen en of die daar ook blijft.

Op dit moment pauzeren de chauffeurs van De Lijn op het midden van de Vooruitgangstraat. Met een indrukwekkende busfile tot gevolg. Die middenberm is overigens geen in- of uitstapplek. De reizigers stappen in aan het Rogierplein en uit aan het Noordplein, dichter bij het station.

De bussen van de MIVB behouden voorlopig wel hun halte onder het station.

Navraag bij de politiezone Noord leert dat De Lijn momenteel in overtreding is door de situatie. "De bussen mogen daar inderdaad niet stationeren," legt de woordvoerster van de zone uit aan onze redactie. "Maar we gaan nog niet meteen over tot repressie omdat er overleg bezig is tussen de politiezone en De Lijn."

'Gevaarlijk en inefficiënt'

TreinTramBus (TTB) vindt de huidige oplossing beneden alle peil. “Die muur van bussen vormen een gevaar voor overstekende voetgangers, die daardoor het verkeer niet meer zien aankomen", zegt voorzitter Stefan Stynen van TTB. Volgens mij is het trouwens ook illegaal om te parkeren op een busstrook. Het kost al zo veel moeite in Brussel om busbanen vrij te houden en nu gaat De Lijn er zelf op parkeren.”

Stynen is ook boos omwille van de lange afstand naar het Noordstation – bijna 500 meter te voet. “Brussel-Noord is daardoor geen volwaardig mobiliteitsknooppunt meer. En ook het comfort is nihil. Het regende vanochtend, maar er was amper plaats om te schuilen voor de reizigers. Die luifel op het Rogierplein ligt daarvoor te ver van de bussen.”

TreinTramBus vraagt dat de verschillende partijen een oplossing zoeken. "Alle mensen die elkaar de voorbije dagen de schuld toeschoven moeten dringend samenzitten en een echte oplossing uitwerken, liefst in het Noordstation."

Directeur-generaal van De Lijn Roger Kesteloot komt deze middag naar Shout Out - tussen 13.00 en 14.00 op 98.8 FM, of via de website. Heb jij een vraag voor Roger Kesteloot, stel ze dan via dit formulier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , De Lijn , Noordstation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni