Deelfietsen Villo! 45 procent meer gebruikt tijdens coronacrisis

© PhotoNews
| Een werknemer van JC Decaux vult een Villo!-station met nieuwe deelfietsen op de Louizalaan.

De deelfietsen van Villo! zijn tijdens de coronacrisis opvallend meer gebruikt en ook het aantal abonnees neemt toe. Dat blijkt uit cijfers van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). Het succes komt er na een moeilijker jaar in 2019.

Vandaag hebben 32.000 mensen een abonnement op de deelfietsen van Villo!. Dat zijn er 23 procent meer dan in 2019, toen het platform een moeilijker jaar beleefde. Vorig jaar was het gebruik met een vijfde gezakt ten opzichte van 2018, het aantal abonnees met een kwart. Dat laat minister van Mobiliteit Van den Brandt maandag weten, na een eerder rapportageoverleg met uitbater JC Decaux.

"Het lagere gebruik in 2019 lag onder andere aan de komst van andere deelplatformen, zoals Jump en Lime, en de vertraagde introductie van de elektrische e-Villo's", zegt woordvoerder Pieterjan Desmet van minister Van den Brandt aan BRUZZ.

Sinds die elektrische deelfietsen er zijn gekomen, eind vorig jaar, is het aantal abonnees weer duidelijk omhoog geklommen. Al 9.500 van de 32.000 huidige abonnees kozen voor de elektrische optie. Tegelijkertijd liep er sinds begin januari een nieuwe campagne die een gratis abonnement voor zes maanden promootte. Volgens het kabinet-Van den Brandt heeft die campagne haar vruchten afgeworpen. De campagne is zelfs voortijdig gestopt omdat de batterijen op waren.

Ritten stijgen met de helft

Ook de coronacrisis heeft het gebruik van de deelfietsen toen stijgen. Tijdens de lockdown telde Villo! gemiddeld 45 procent meer ritten dan in 2019. Die trend blijft ook nu nog aanhouden, weet JC Decaux: in de week van 15 juni, de meest recente cijfers, werden de Villo!-fietsen nog altijd 46 procent meer gebruikt dan in dezelfde week een jaar geleden.

In de krant La Capitale zegt JC Decaux ook dat de fietsenstallingen vaker leeg zijn sinds de lockdown, maar dat er momenteel geen plannen zijn om het aantal deelfietsen of stelplaatsen op te krikken. “We behouden onze 5.000 fietsen in de hoofdstad”, aldus woordvoerder Jérôme Blanchevoye. Het kabinet-Van den Brandt heeft momenteel ook geen plannen om de vloot uit te breiden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?