Voorstelling van eVillo, de elektrische deelfiets van JC Decaux door Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid
© PhotoNews | Voorstelling van eVillo, de elektrische deelfiets van JC Decaux door Elke Van den Brandt, Brussels Minister van Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid, op 29 november 2019.

Actie halfjaar gratis elektrische Villo-fiets stopt wegens te groot succes

TRO
© BRUZZ
10/06/2020

7.000 nieuwe gebruikers van zijn elektrische deelfietsen mocht Villo al verwelkomen sinds 18 mei. Het aantal beschikbare batterijen is daarmee op. Nieuwe gebruikers van de elektrische Villo kregen de eerste maanden van hun abonnement gratis. Die actie stopt nu voortijdig.

Sinds november vorig jaar rijden er elektrische Villo's rond in de stad. De bekende gele deelfietsen met vaste standplaatsen door heel de stad moesten daarmee de concurrentie kunnen aangaan met bijvoorbeeld de 'freefloating' elektrische fietsen van Uber Jump of Billy Bike. De coronacrisis zorgde ervoor dat Jump vertrok uit Brussel.

Dat vertrek en de actie waarbij nieuwe gebruikers van elektrische Villo's de eerste zes maanden van hun abonnement gratis kregen, legde Villo geen windeieren. Vanaf 18 mei gold het aanbod van het eerste halfjaar gratis en sindsdien werden er al 7.000 nieuwe abonnementen verkocht. Dat onvoorziene succes leidt er nu toe dat de actie, die oorspronkelijk tot 30 juni zou lopen, al afgelopen is. Nieuwe gebruikers van de fietsen zonder elektrische aandrijving kunnen nog wel aanspraak maken op de 6 maanden gratis.

Te weinig batterijen

De reden voor het vroegtijdig beëindigen van de actie, zit hem in de manier waarop de eVillo's werken. Abonnees krijgen een batterij thuisgestuurd die ze moeten opladen en meenemen wanneer ze de fiets willen gebruiken. De draagbare batterij kan in de elektrische fiets worden geplaatst, waarna de trapondersteuning actief wordt. De reserve aan beschikbare draagbare batterijen is door het succes van de actie zo goed als op, meldt Villo zelf.

"Het succes van de actie vertaalt zich inmiddels ook in de gebruikscijfers," meldt uitbater JCDecaux zelf nog. "Dagelijks stijgt het aantal verhuringen. Eind mei registreerden we 41 procent meer verhuringen in vergelijking met dezelfde week in 2019, en een verdubbeling in gebruik tegenover de periode voor de lockdown. Momenteel gebeurt 15 procent van alle trajecten met elektrische aandrijving."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, Villo, elektrische villo, Villo!

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie