Dit jaar al bijna 700.000 treinreizigers gecontroleerd nog voor het opstappen

© Belga
06/07/2023

Van januari tot en met mei is aan bijna 700.000 treinreizigers gevraagd of ze wel een ticket hadden, nog voor ze de trein opstapten. Net geen 2 procent bleek geen ticket op zak te hebben. Dat heeft minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) gezegd in de Kamercommissie Mobiliteit.

In zijn antwoord op een vraag van Kamerlid Frank Troosters (Vlaams Belang) gaf de minister nog mee dat er in de eerste vijf maanden van dit jaar ruim 12.200 controleacties werden uitgevoerd voor het opstappen op de trein.

"Tijdens die acties dit jaar werden bijna 700.000 reizigers gecontroleerd. Hiervan hadden 12.972 personen geen ticket, wat neerkomt op 1,95 procent van het totaal", aldus Gilkinet.

Discussies vermijden

Spoorwegmaatschappij NMBS kondigde eerder dit jaar aan dat ze sterker zou inzetten op ticketcontroles voor het opstappen. Ze wil zo discussies tussen de reizigers en de treinbegeleiders aan boord van de trein vermijden, omdat die de belangrijkste oorzaak zijn van agressie tegen het treinpersoneel. Toen luidde het dat bij dergelijke controles, die worden uitgevoerd door agenten van de NMBS-veiligheidsdienst Securail, gemiddeld 4 procent van de reizigers geen ticket had.

De veiligheidsagenten stellen zich voor zo'n controle op aan de toegangen van het perron of op het perron zelf, om vervolgens de vervoersbewijzen van alle reizigers te controleren. Wie geen ticket kan tonen, mag de trein niet op en moet eerst een vervoersbewijs kopen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Mobiliteit, NMBS, Securail

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni