Dodelijk kanaalkruispunt wordt rotonde

© Google
| Luchtbeeld van de Kuregembrug

De verkeersknoop op de Kuregembrug in Anderlecht wordt grondig heraangelegd. In afwachting daarvan komt er vanaf april al een proefopstelling. De verkeerslichten worden uitgeschakeld en er komt een rotonde. "Het is jammer dat er eerst een dode moest vallen."

De Kuregembrug is een belangrijke schakel tussen de gelijknamige wijk en het centrum van Anderlecht. Meer dan een handvol straten geeft eropuit, waaronder de drukke Bergensesteenweg en de Wayezstraat. Het ingewikkelde kruispunt staat te boek als één van de dertig zwarte punten in het Brusselse verkeer. Dit werd in 2012 al aangekaart door fietsactivisten. In oktober vorig jaar werd er een 28-jarige fietser doodgereden.

Nu lijken de geesten toch rijp om het zwarte punt aan te pakken. “De gesprekken met het vorige gemeentebestuur liepen niet zeer vlot, maar met de nieuwe ploeg werken we goed samen”, zegt Mathias Dobbels, woordvoerder van minister van Openbare Werken Pascal Smet (SP.A). “We bekijken samen met de dienst stedenbouw wat we allemaal kunnen doen op korte termijn, in afwachting van een vergunning.”

Kuregembrug
© Google
| De Kuregembrug gesitueerd op de kaart.

De gemeente Anderlecht gaf haar fiat voor een testfase. “Vanaf april komt er een proefopstelling”, kondigt schepen voor Mobiliteit Susanne Mueller-Huebsch (Groen) aan. “De verkeerslichten gaan uit en er komt een rotonde. Er komen betonblokken, paaltjes en nieuwe wegmarkeringen om de snelheid van het verkeer te verlagen en de oversteek voor voetgangers en fietsers veiliger te maken.”

Ook het openbaar vervoer zou een betere plaats krijgen op het knooppunt. Behalve bus 46 en tram 81 van de MIVB is er ook een halte voor bussen van De Lijn van en naar Halle en het Pajottenland. In functie van de resultaten van de proefopstelling kan het lopende project voor een grondige heraanleg worden bijgestuurd. “We zijn blij dat er eindelijk schot komt in dit dossier”, aldus nog Mueller-Huebsch. “Het is jammer dat er eerst een dode moest vallen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?