Doodrijder Stephanie Verbraekel veroordeeld tot 250 uur werkstraf

TD
© Belga - Chris Verhaeghe
21/06/2019

De 20-jarige autobestuurder die op 7 november 2017 Stephanie Verbraekel (28), een journaliste van De Standaard, doodreed in Schaarbeek, wordt veroordeeld tot een werkstraf van 250 uur werkstraf en een rijverbod van 4 jaar. Het parket had zwaardere straffen geëist, waaronder geldboetes en een celstraf, maar die krijgt de man niet.

"De onaangepaste snelheid waarmee de beklaagde reed, is aangetoond door alle elementen in het dossier. Hij legde 400 meter af in 16 seconden, wat neerkomt op 90 kilometer per uur. Die gevaarlijke snelheid op die plaats is de enige oorzaak van het overlijden van het slachtoffer," aldus de rechter in haar vonnis. "De afwezigheid van excuses aan de familie van het slachtoffer, zelfs achttien maanden na het ongeval, is flagrant, net als de houding van de beklaagde na het ongeval."

De werkstraf moet uitgevoerd worden bij een organisatie die zich inzet voor verkeersslachtoffers, en voor de jongeman zijn rijbewijs terugkrijgt, moet hij opnieuw de nodige examens afleggen en een bijkomende opleiding volgen bij Vias institute.

Het ongeluk gebeurde omstreeks 23.20 uur, toen de 28-jarige vrouw bij het oversteken van de Haachtsesteenweg werd aangereden door een personenwagen. Ze werd meer dan 20 meter ver weggeslingerd en kwam op de tramsporen terecht. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en probeerden haar te reanimeren, maar er kon geen hulp meer baten.

Het parket had zwaardere straffen geëist, met een celstraf van 18 maanden en een geldboete van 1.500 euro. Maar die "voorbeeldstraf" krijgt de man dus niet. De ouders krijgen wel een morele schadevergoeding van 17.500 euro. De familie van het slachtoffer was niet aanwezig.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , verkeersveiligheid , Stephanie Verbraekel , dodelijk ongeval

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni