Drie burgerinterpellaties op Schaarbeekse gemeenteraad

© SDS
| Er was veel volk komen opdagen voor de laatste Schaarbeekse gemeenteraad voor de verkiezingen

Het Schaarbeekse middenveld is actiever dan ooit. Op de laatste gemeenteraad voor de verkiezingen stonden maar liefst drie burgerinterpellaties ingeschreven: over het toekomstige metrostation Riga, de netheid, en de opening van meer basiszorgcentra.

Er zijn een aantal bezorgdheden die blijven leven bij de Schaarbekenaar, ook al zijn er eerder al interpellaties aan gewijd - vaak dan door een ander buurtcomité of actiegroep.

Een daarvan is de aanleg van de halte Riga op de toekomstige metrolijn Noord, een bouwproject waar veel oude bomen moeten voor sneuvelen. In de dagen voor de gemeenteraad had een groep actief op de Rigasquare briefjes uitgedeeld om de buurt op de hoogte te brengen van de interpellatie, en de bewoners waren in groten getale opgedaagd.

Woordvoerder Michel Walravens noemde een metrohalte op het plein "zowel economisch als ecologisch catastrofaal", zowel voor de oude grote bomen op het plein als voor de handel op de aanpalende Helmetsesteenweg. Na zijn interpellatie kreeg hij een donderend applaus van de minstens vijftig buurtbewoners die waren opgedaagd om zijn betoog te ondersteunen.

De gemeente wees erop dat ze nog niet officieel gereageerd heeft op de beslissing die de regering in juli nam over het ontwerp van het nieuwe station, en dat ze dat zeker zal doen bij het aankomende openbaar onderzoek. Ze blijft wel volledig achter de idee van een metrostation op het plein staan.

Spuwen op straat

Een tweede interpellatie ging over de netheid in de gemeente, of althans het gebrek eraan. Inwoner Jacques Bouché stelde een burgercharter over de netheid voor, met onder meer een verbod op spuwen op straat, om dit pijnpunt aan te pakken. Het college antwoordde met een oplijsting van alle inspanningen die ze al heeft gedaan, en alles wat nog in de steigers staat om de straten van de gemeente properder te krijgen.

In een derde interpellatie pleitte Joëlle Crema voor financiële steun voor de opening van meer wijkgezondheidscentra van Geneeskunde voor het Volk als het centrum La Clé (Centre de Lutte pour L'Egalité), waar inwoners gratis gezondheidszorg kunnen krijgen. Het college antwoordde dat dit een bevoegdheid is van het federale niveau, waar het niet in tussen kan komen, hoe noodzakelijk de centra misschien ook zijn.

Na het recordaantal interpellaties, en de daarbij horende reacties van alle partijen, kon de gemeenteraad uiteindelijk pas een paar uur later dan normaal beginnen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?