— Brussel kiest in jouw gemeente

Schaarbeek

Clerfayt verliest tweede kandidaat in een week

© Halis Kökten
| Kökten trekt zich terug van de lijst van burgemeester Bernard Clerfayt (Défi).

Nadat eerder deze week Sait Köse zich terugtrok, verliest de lijst van burgemeester Bernard Clerfayt nu ook Halis Kökten, die op de 35ste plaats stond. Hij wilde de plaats innemen van Köse, maar daar was Clerfayt het niet mee eens.

brussel kiest logo CTA

Op zondag trok huidig schepen Sait Köse zijn kandidatuur in omdat hij beschuldigd wordt van valsmunterij, verduistering, faillissementsfraude en obstructie. Hij stond op de derde plaats van de lijst van de Burgemeester.

Daarop zag een andere Turks-Belgische kandidaat, Halis Kökten, zijn kans schoon om van de 35ste plaats naar de 3de plaats te springen. Maar dat was buiten Clerfayt gerekend. Die heeft de plaats toegekend aan huidig schepen Michel De Herde (Défi).

'Onbegrijpelijk'

Onbegrijpelijk, vond Kökten. Hij haalde namelijk 500 voorkeursstemmen meer bij de verkiezingen van 2012. Bovendien vond hij het maar normaal dat een Turkssprekende kandidaat vervangen wordt door een Turkssprekende kandidaat.

“Gezien mijn engagement, mijn parcours en mijn representativiteit bij de Turkse gemeenschap, die dertig procent van het electoraat uitmaakt, zou het maar normaal zijn om mij een hogere plaats op de lijst te gunnen,” aldus Kökten aan de RTBF.

Bij de entourage van Clerfayt klinkt het dat er een overeenkomst was met Kökten voor de 35ste plaats, en dat die niet zomaar gewijzigd kon worden.

Hobbelig parcours

Kökten begon zijn politieke carrière in 2000 bij het toenmalige FDF in Sint-Joost. Later verhuisde hij naar Schaarbeek, daar werd hij lid van CDH. Na enkele geschillen met voorzitter Joëlle Milquet stapte hij over naar de PS. Toen hij daar geen plekje op de lijst kreeg voor de komende gemeenteraadsverkiezingen, ging hij op de Lijst van de Burgemeester van Clerfayt (Défi) staan.

Maar ook daar komt nu dus ook aan einde aan. Hij blijft voorlopig wel lid van Défi.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?