| Archiefbeeld

Een op vier kinderen in Brussel juist vastgeklikt in auto

© Belga
20/02/2018

De gordeldracht van kinderen blijft te wensen overlaten in Brussel. Amper een op de vier zit helemaal correct vastgeklikt in de auto, en 13 procent draagt zelfs helemaal geen gordel. Dat blijkt uit een onderzoek van het verkeersveiligheidsinstituut Vias.

Vias ging bij meer dan 1.000 kinderen (tot 1,35 meter) in België na of en hoe ze vastgemaakt werden in de auto. Daaruit bleek dat maar 23 procent volledig correct vastgeklikt zat, dat wil zeggen in het juiste zitje en met de gordel op de juiste manier aan. De helft van de kinderen zat wel in het juiste zitje, maar werd niet correct vastgemaakt. En 13 procent, of een op de acht, droeg helemaal geen gordel.

Brussel scoort in het onderzoek beter dan Vlaanderen en Wallonië. In Vlaanderen bleek slechts 21 procent helemaal juist vastgeklikt. Zeventien procent van de kinderen - een op de zes - zat zonder gordel in de auto.

In Brussel zit 26 procent van de kinderen in het juiste stoeltje, en op de correcte manier vastgemaakt. Zo'n 43 procent van de kinderen zat wel in de juiste stoel, maar was niet correct vastgemaakt.Dertien procent was dan weer totaal niet vastgemaakt.

Onwetend

Opvallend is dat de bestuurders vaak niet beseffen dat de kinderen op de verkeerde manier vervoerd worden. Zevenenzeventig procent was van mening dat het kind in het juiste zitje zat en correct vastgesnoerd was. Bij korte trajecten en bij zitjes in het midden van de achterbank is de kans op fouten groter.

Het percentage verkeerd gebruik is hoger wanneer het kind door een andere persoon wordt vervoerd dan door de ouders of door de grootouders. Verder waren alle kinderen die door de grootouders vervoerd werden, vastgemaakt.

Volgens het verkeersveiligheidsinstituut verminderen kinderbeveiligssystemen de kans op dodelijke verwondingen bij een ongeval met 70 procent voor kinderen jonger dan 1 jaar en met 55 procent voor kinderen tussen 1 en 4 jaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Samenleving , verkeersveiligheid

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni